18 Ağustos 2011 10:24

Kayıp, kaçak parası halktan

ELEKTRİK faturalarında uzun yıllardır abonelerden tahsil edilen fakat elektrik kullanım bedeli içerisinde hesaplanan kayıp kaçak bedeli faturalarda ayrıca belirtilince aboneler isyan etti. Özelleştirmelerden sonra bu paraların özel şirketlere gidececiği belirten tüketici dernekleri mahkemeye gitmeye hazırlanırken, EPDK bu paraların özelleştirme s

Kayıp, kaçak parası halktan
Paylaş

ELEKTRİK faturalarında uzun yıllardır abonelerden tahsil edilen fakat elektrik kullanım bedeli içerisinde hesaplanan kayıp kaçak bedeli faturalarda ayrıca belirtilince aboneler isyan etti. Özelleştirmelerden sonra bu paraların özel şirketlere gidececiği belirten tüketici dernekleri mahkemeye gitmeye hazırlanırken, EPDK bu paraların özelleştirme sonrasında özel şirketlerce kayıp ve kaçakla mücadele için kullanılacağını iddia ettiler.  Ayda 100 lira elektrik faturası ödeyen aboneye 10 lira kayıp kaçak bedeli ödettiriliyor.  Hürriyet gazetesine konu ile ilgili açıklama yapan Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Çetin, bu bedelin vatandaşa yüklenmesinin haksız olduğu kadar hukuksuz bir uygulama olduğunu kaydetti.  Konuyu uzun zamandan beri takip ettiklerini ve tüketici hakem heyetlerinden bir karar çıkmasını beklediklerini aktaran Çetin, "tüketici dernekleri olarak davayı ilerletebilmek için tüketici heyetlerinin vereceği karara ihtiyacımız var. Başvurular olmasına karşın 3 ayda cevap vermesi gereken heyet 7-8 aydır cevap vermiyor. Bu sebeple elimiz kolumuz bağlı kalıyor" diye konuştu.

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Sedat Gülşen, 2011 yılında yapılan değişiklik ile 4 olan bileşen sayısına, kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelinin de eklendiğini belirtti. Tarife bileşenlerindeki durum enerji bakımından Türkiye'deki sistemin ne kadar parçalandığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Gülşen, "İletim AŞ, Üretim AŞ gibi Türkiye'deki elektriğin üzerinde birçok şirket varken maliyetlerin düşürülmesini beklemek, kayıp kaçakla mücadele etmek mümkün değil. Sistemin bozukluğundan, dağıtım şirketlerinin hatalarından dolayı oluşan bedellerin de faturasını ödeyen aboneler yüklenmesi çok büyük bir haksızlık. Özel şirketlerin hatalarını işlerini yapmamalarının bedelini biz ödemek zorunda değiliz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu Belediyesi ‘Hizmet-İş’ operasyonu

SONRAKİ HABER

YATAŞ işçilerine Hak-İş dayatması ILO gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...