02 Mart 2000 22:00

Hükümetin gücü çiftçiye yetiyor

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Marmara Bölgesi tütünü için açıklanan başfiyata tepki göstererek...

Paylaş
Hükümetin gücü çiftçiye yetiyor
Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Marmara Bölgesi tütünü için açıklanan başfiyata tepki göstererek, "Çiftçiye yüzde 25 zam veren hükümet, eğer gücü yetiyorsa ilaç, kimyevi gübre ve mazot zammını da yüzde 25 ile sınırlasın" dedi. İzmir Ziraat Odası Başkanı Reşit Kurşun, piyasada tütün fiyatının 1 milyon 250 bin lira civarında oluşacağını söyledi. Samsun Ziraat Odası Başkanı Hıdır Mırık da baş fiyatın üreticileri tatmin etmediğini kaydetti.
Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, yaptığı açıklamada, 1 milyon 812 bin 500 lira olarak açıklanan Marmara Bölgesi tütün başfiyatının yetersiz olduğunu, çiftçinin "enflasyona ezdirildiğini" belirtti. Yüzde 25'lik enflasyon hedefine ulaşmak için her kesimin fedakarlık yapması gerektiğini kaydeden Sarı, şunları söyledi: "Hükümet IMF'ye 'Ben çiftçiyi ezeceğim' dedi, şimdi sözünü yerine getiriyor. Çiftçiye, memura yüzde 25 zam veriliyor. Zirai ilaç fiyatları çıldırdı. Gübreye sürekli zam yapılıyor. Bir yıllık ilaç, gübre, mazot zammı yüzde 100'ü geçti. Eğer enflasyon düşürülecekse bu zamların önüne geçilmelidir. Hükümetin gücü sadece çiftçiye yetiyor. Çiftçiye yüzde 25 zam veren hükümet eğer gücü yetiyorsa ilaç, kimyevi gübre ve mazot zammını da yüzde 25 ile sınırlasın." Tütünün ortalama kilo maliyetinin 2 milyon lira civarında olduğunu, düşük fiyatın ekimi azaltacağınıbelirten Sarı, "Çiftçi tütün ekmeyecek, ama ne eksin? Ne ekersen ek, karşına bu paket çıkıyor" diye konuştu.
İzmir Ziraat Odası Başkanı Reşit Kurşun ise, pek çok üreticinin, tütününü baş fiyat olan 1 milyon 750 bin liraya satamayacağını, tütün fiyatının 1 milyon 250 bin lira civarında oluşacağını söyledi.
Başfiyat mazot parasına yetmez
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hıdır Mırık, yaptığı açıklamada, 1 milyon 812 bin 500 lira olarak açıklanan baş fiyatın üreticileri tatmin etmediğini kaydetti. Mırık, "Geçen yılki enflasyon oranı dikkate alındığında bu yıl fiyatın en az 2.5 milyon lira olması gerekirdi. Oysa bu fiyatlar beklentimizi karşılamıyor. Açıklanan baş fiyat mazot parasına yetmez" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İhaleye rağmen mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

Kararlılık gösterisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa