02 Mart 2000 22:00

Sırbistan-Kosova sınırında

   gerginlik artıyor

Paylaş
Sırbistan-Kosova sınırında gerginlik artıyor
Kosova'nın emperyalistlerce işgal edilmesinin ardından dağıtılan UCK (Kosova Kurtuluş Ordusu), yeni bir isim altında gerçekleştirdiği eylemlerle Sırbistan-Kosova sınırında gerginliği tırmandırıyor. Adını UCPMB (Presevo, Medvedja ve Bujanovac Kurtuluş Ordusu) olarak değiştiren örgütün Sırbistan'ın güneyinde Arnavutların yaşadığı bölgede Sırp güvenlik güçlerine yönelik saldırılarının artmasıyla, bölgede yaşayan Arnavutlar göç etmeye başladı.
NATO'nun Kosova dışında kalan bu bölgeye de müdahale etmesi için gerekçe yaratmaya çalışan milisler, bölgedeki Arnavut halkı Sırp askerlerinden koruduklarını ileri sürerken, çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçan Arnavutlar UCK'nın bölgedeki 70 bin Arnavut'un yaşamını tehlikeye soktuğunu belirtiyor.
Bu yılın başlarında iki Arnavut'un Dobrasin kasabasındaki ormanlık alanda öldürülmelerinin ardından Sırbistan'a sızmalar yoğunlaştı. Geçtiğimiz haftasonu bir Sırp polis müdürü ile bir polis öldürülürken, salı günü de bir BM çalışanı UCK milislerinin saldırısı sonucu yaralandı. Milisler, Marcel Grogan isimli BM yetkilisinin otomobilini 'Sırp polisine ait bir araç sandıklarını' iddia ettiler.
Amblemleri değişmedi
Kosova sınırı yakınlarındaki Dobrasin kasabasında önceki gün görüntülenen UCPMB üyelerinin ceplerinde ve üniformalarında UCK'nın amblemine çok benzeyen bir amblem olduğu görüldü.
Yerel yetkililer, Dobrasin kasabasının tamamına yakınının boşaldığını, Sırp askerlerinin kasabanın doğusunda yığınak yaptığını dile getirirken, kasabadan kaçmak zorunda kalanlardan Remziye Sakipi, "Çok fazla çatışma vardı ve kaçmak zorundaydık. Herşeyimizi orada bıraktık" şeklinde konuştu.
NATO yığınak yapıyor
Sırbistanlı yetkililer, milislerin NATO kontrolündeki bölgelerden Sırbistan'a sızdığını dile getirirken, bölgedeki gelişmelerin 'kaygı verici' olduğunu belirten NATO kurmayları sınırın Kosova tarafında askeri yığınak yapmaya başladılar. Geçtiğimiz günlerde de çatışmaları gerekçe gösteren ABD birlikleri sınırda askeri bir üs kurmaya başlamıştı.
Göç sürüyor
Presevo, Medvedja, Bujanovac, bölgesinin Kosova'ya ait olduğunu savunan UCPMB'nin bölgede tırmandırdığı gerginlik nedeniyle, Sırp güçlerinin artan baskılarıyla da karşı karşıya kalan 1500'e yakın Arnavut, son iki ayda evlerini terkederek Kosova sınırı içindeki Gnjilane kasabasına göçtüler. Uluslararası Kurtarma Komitesi görevlisi Bekim Dauti, göç eden birçok kişinin akrabalarının yanına yerleştiğini ve yetkililere bilgi vermediğini belirterek göç edenlerin sayısının 3000 civarında olabileceğini ifade etti.
Siyasi gözlemciler, bölgedeki çatışmaların devam etmesi durumunda NATO müdahalesinin gündeme gelebileceğini ve burada da Kosova Savaşı benzeri bir savaş yaşanabileceğini dile getiriyorlar.
ÖNCEKİ HABER

'Soğuk barış' kızışıyor

SONRAKİ HABER

Aliağa'da 4000 işçi yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...