02 Mart 2000 22:00

'Soğuk barış' kızışıyor

Küreselleşme ideologlarının "tek kutuplu dünya" sloganı, dünyanın büyük askeri güçlerinin birbirlerine karşı aldıkları "güvenlik önlemlerinin" gölgesinde kalıyor.

Paylaş
'Soğuk barış' kızışıyor
Küreselleşme ideologlarının "tek kutuplu dünya" sloganı, dünyanın büyük askeri güçlerinin birbirlerine karşı aldıkları "güvenlik önlemlerinin" gölgesinde kalıyor. ABD emperyalizmi ile gelişmekte olan Çin-Rusya ittifakı ve bu iki ülkeye giderek yakınlaşan İran arasındaki çekişme, küreselleşme ve neoliberlizimin meyvesinin "çok kutuplu dünya"dan başka birşey olmadığını ispatlıyor.
İran karşıtı yasa
İran'ın kitle imha silahları geliştirmesine yardım eden ülkelere yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısı, ABD Kongresi'nin üst kanadı olan Senato'nun ardından, Temsilciler Meclisi'nde de kabul edildi. Gözlemciler, Kongre'nin, bu adımıyla Rusya ve Çin'in hedef alındığını belirttiler.
Tasarı, Temsilciler Meclisi'nin bugünkü oturumunda oybirliğiyle kabul edildi. Senato'da geçen hafta tasarı, 0'a karşı 98 oyla geçmişti. Tasarının yürürlüğe girmesi için, Başkan Bill Clinton tarafından da onaylanması gerekiyor. Ancak gözlemciler, Rusya ve Çin ile gerginliğin artmasını istemeyen Clinton yönetiminin tasarıyı veto edebileceğine dikkati çekiyorlar.
Tasarı, yürürlüğe girmesi halinde ABD'nin 'resmi düşman' olarak kabul ettiği ülkelere ABD askeri yardımının kesilebilmesini ve ekonomik yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.
ABD'li uzmanlar, İran'ın kitle imha silahları programının, uzun süredir Rusya ve Çin tarafından desteklendiğini savunuyorlar.
ABD'nin Körfez bölgesindeki askeri kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Anthony Zinni de Senato Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Ortadoğu bölgesinden orta ve uzun vadede esas tehdidin Irak'tan değil, İran'dan geleceğini söylemişti. 22:34 01/03/00
Çin-Rus ittifakı pekişiyor
Öte yandan Rusya ve Çin yönetimleri, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı sürdüreceklerini ve Batı'nın içişlerini eleştirmesine karşı çıktıklarını açıkladılar. Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan'ın Moskova ziyaretinin ardından Rusya yönetiminden yapılan açıklamada, Tang'ın Devlet Başkan Vekili Vlamidir Putin ile görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin gündeme geldiği kaydedildi.
Batı'ya eleştiri
İki ülke arasındaki siyasi, askeri ve askeri-teknik işbirliği alanlarını yükselterek stratejik bir ortaklık için maddi ortamın nasıl yaratılacağı konusunun ele alındığı görüşmede, ayrıca Batı'nın Rusya'nın Çeçenya harekâtı ve Çin'deki insan hakları sorunları ile ilgili tavrı eleştirildi.
Rus ve Çin dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada ise, bağımsız devletlerin toprak bütünlüğüne diğer ülkelerin karışmasının kabul edilemeyeceği ifade edildi. Açıklamada, yabancı bakanların, insan hakları savunusu ve insani müdahale bahanesiyle egemen devletlerin içişlerine karışarak konuştukları aktarıldı.
ÖNCEKİ HABER

Diktatör serbest kaldı

SONRAKİ HABER

Sırbistan-Kosova sınırında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa