01 Mart 2000 22:00

Çinkur'da açlık grevi sürüyor

Kayseri'de bir süredir üretimi durdurulan Çinkur Çinko Kurşun Metal Sanayi AŞ'de çalışan 380 işçinin başladıkları açlık grevi sürüyor.

Paylaş
Çinkur'da açlık grevi sürüyor
Kayseri'de bir süredir üretimi durdurulan Çinkur Çinko Kurşun Metal Sanayi AŞ'de çalışan 380 işçinin başladıkları açlık grevi sürüyor. İşçilere destek olmak için eş ve çocukları da fabrikaya geldi.
Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Vedat Şahin, önceki gün fabrika bahçesinde yaptığı konuşmada, devletin 250 milyon dolar değerindeki Çinkur'u 14 milyon dolara satarak zarar ettiğini, 26 Kasım 1999 tarihinden beri 380 işçinin sokağa bırakılmasına gözyumduğunu söyledi. Şahin, "Kurban Bayramı'na kadar sorunumuz çözümlenmezse eş ve çocuklarımızla, bayramı da burada kutlayacağız ve ölüm orucuna başlayacağız. Biz öncelikli olarak burasının yeniden çalıştırılmasını ve işçilerimizin alacaklarının ödenmesini istiyoruz" dedi.
İşçilerden destek
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Yusuf Engin de işçilere destek olmak için geldiği fabrikada, halkın vergileriyle ayakta duran kurumların özelleştirme adı altında satıldığını, kapatıldığını ve çalışan işçilerin sokağa atıldığını söyledi. Hak-İş ve Türk-İş'e bağlı sendika temsilcileri ile Taksan ve Köy Hizmetleri'nde çalışan çok sayıda işçi ve Emeğin Partisi üyeleri de fabrika önüne gelerek açlık grevindeki Çinkur işçilerine destek verdiler. Konuşmalar sırasında sık sık "İşçi burada hükümet nerede?", "Ölmek var, dönmek yok", "Mollalar dışarı, işçiler içeri" diye slogan atan işçiler, davul-zurna eşliğinde türkü söyleyip, halay çektiler.
Bu arada Çinkur'da önceki gün yapılan olağanüstü genel kurulda tasfiye kararı alınmadı. Şube Başkanı Şahin, bu durumun umut verici olduğunu belirterek, Çinkur'daki sorunlar çözülünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
Çinkur AŞ'de çalışan 380 işçi, işyerlerinin kapatılmasını, ücretlerinin ve kıdem tazminatlarının ödenmemesini protesto etmek amacıyla, 23 Şubat Çarşamba günü fabrika önünde süresiz açlık grevine başlamışlardı.1996 yılının Mayıs ayında İranlı işadamlarına 14 milyon dolara satılan Çinkur AŞ'nin, bankalara ve çeşitli kuruluşlara 70 milyon dolar borcu bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Şubeler Platformu'nun eylemi bugün

SONRAKİ HABER

Minibüsçüye yaşamayı yasaklıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...