01 Mart 2000 22:00

Yüzsüzlük yalana baskın çıktı

Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa değişikliği önerilerini Meclis'e sunmayı kararlaştırırken, kimseyle pazarlık yapmadıklarını iddia etti.

Paylaş
Yüzsüzlük yalana baskın çıktı
DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa değişikliği önerilerini Meclis'e birlikte sunmayı kararlaştırırken, kimseyle pazarlığa girişilmediğini ve ödün verilmediğini iddia etti. Ecevit, "Bundan sonra da pazarlık ve ödün sözkonusu değildir" dedi.
Ecevit, partisinin grup toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, yurtdışı gezileri sırasında yurtiçi sorunlara çok mecbur kalmadıkça değinmediğini anımsattı. Başbakan Ecevit, bu nedenle Arnavutluk gezisi sırasında değerlendirmediği Anayasa değişiklikleri ile ilgili görüşlerini açıklamayı bugüne ertelediğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliğine ilişkin 101. maddede önerilen değişikliğin 2 kez 5'er yıl cumhurbaşkanlığı seçilebilme olanığı sağladığını anımsatan Ecevit, dünyadaki genel uygulamanın da bu yönde olduğunu söyledi.
'İtirazlar bireysel'
Ecevit, bazı bireysel itirazlar olsa bile tüm partilerin bu öneride birleştiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Referandumsuz Anayasa değişikliği için yeterli çoğunluğun sağlanabileceğini umuyorum. DSP Grubu üyelerinin tümüne yakını önergeyi imzaladılar. Böylelikle kendi içimizdeki birliğin yeni bir örneğini vermiş oldu değerli milletvekillerimiz. Grubumuza ve milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum."
69 için yine aynı masal
Kilit konumdaki FP'nin desteğini sağlamak için getirilen 69. madde değişikliği için yine "SPY ile uyum sağlamak amacındayız" masalına sığınan Ecevit, "Bundan birkaç ay önce parti kapatmayı güçleştirici yasa değişikliğini, Meclis'teki tüm partilerin katılımıyla gerçekleştirmiştik. Ama bu yasa değişikliğiyle Anayasa'nın 69. maddesi arasında bir boşluk kalmıştı. Bu boşluğu kapatmak ve yasa ile Anayasa arasında uyum sağlamak için 69. maddede değişiklik önemliydi. Bu, koalisyon artaklarının doruk toplantısında kararlaştırıldı. 101. madde ile 69. maddede öngörülen değişiklikleri TBMM'nin onayına birlikte sunmanın doğru olacağını düşündük" diye konuştu.
İnkar ediyor
Ecevit, FP ile yapılan pazarlığı da inkar ederek, "Pazarlığın uzlaşmanın aracı" olduğunu, ancak 69. madde konusunda bir pazarlık yapılmadığını iddia etti. Başka bir değişikliği pazarlık konusu yapmalarının kesinlikle sözkonusu olmadığını ifade eden Ecevit, şunları söyledi: "Anayasa'nın 86. maddesindeki değişiklik önerisi de Meclis'in genel eğilimini yansımaktadır. Üç Anayasa değişikliği de uygundur. Ama (üçü birden Meclis'e sunulmasın) düşüncesinin mantığını anlayabilmiş değilim. Özünde büyük ölçüde görüşbirliği bulunan üç Anayasa değişikliğini Meclis'e birlikte sunmayı kararlaştırırken, üç koalisyon lideri ne kimseyle pazarlığa girişmiş ne kimseye ödün vermiştir. Bundan sonra da pazarlık ve ödün sözkonusu değildir."
Başbakan Ecevit, Arnavutluk'a yaptığı gezi ile ilgili olarak bilgi verirken de bu ülkenin bölge ve özellikle Türkiye açısından büyük önemi olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Tarihi miras korunmuyor!

SONRAKİ HABER

DYP: Üçlü paket ayrılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa