01 Mart 2000 22:00

NATO Balkanlar'daki varlığını

   pekiştiriyor

Paylaş
NATO Balkanlar'daki varlığını pekiştiriyor
NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik saldırılarının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. "Barışı tesis etmek" iddiasıyla Kosova'yı beş parçaya bölerek işgal eden emperyalist orduları, bu süre içerisinde bölgeye huzursuzluk ve kargaşadan başka hiçbir şey getirmedi. Bölgedeki askerler ise tecavüzden cinayete kadar birçok suç işliyor. ABD'nin başını çektiği NATO, "birliğin kararlılığının sürdüğünü ispatlamak" adına bölgeye ek kuvvet göndermeyi planlıyor. Yeni birliklerin bu ay içerisinde yapılacak tatbikata katılacağı belirtiliyor.
Çekilmeye niyetleri yok
KFOR'un Priştine'deki sözcüsü, Kosova'daki 37 bin 200 askere 2000 kişinin daha ekleneceğini açıkladı. Sözcü Yarbay Henning Philipp, ek kuvvet gönderilmesinin General Wesley Clark'ın önerisi olduğunu bildirdi. Asker sayısının artırılması, KFOR'un bölgeden çekilmeyi düşünmediğinin göstergesi olarak yorumlandı. Nitekim, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Balkanlar özel temsilcisi Carl Bildt, "Balkanlar'daki uluslararası güç çekildiği anda bölgede savaş çıkabileceğini" iddia etti. Bildt, BM Güvenlik Konseyi toplantısında uluslararası toplumun, Balkanlar'daki varlığını her zamankinden daha fazla sürdürmek zorunda olduğunu savundu.
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Kosova'da Sırplarla Arnavutlar arasındaki son çatışmaların ardından bölgeye takviye asker göndermeyeceklerini söyledi. İvanov, Meksika Dışişleri Bakanı Rosario Geen ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, NATO'yu, BM'nin Kosova'nın Yugoslavya'nın parçası olduğunu garanti eden kararını yerine getirememekle suçladı.
Şiddet sona ermiyor
Sırp ve Arnavut nüfusun birlikte yaşadığı Mitroviça kentinde yaşananlar, ABD usulü barış ve istikrararın ne anlama geldiği hakkında ipuçları veriyor. Bu hafta başında Sırplara ait bir okul otobüsünün altında mayın patladı. Şans eseri, otobüs öğrencileri okullarına bırakmıştı. Patlamanın Likoshane köyünde geçtiğimiz yıl Sırp kontralarının gerçekleştirdiği ve 24 Arnavut'un yaşamını yitirdiği katliamın yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekti. Mitroviça'da geçtiğimiz ay başında Sırplar, Arnavutlar ve KFOR askerleri arasında yaşanan çatışmalarda 10'un üzerinde insan yaşamını yitirmişti.
Gnyilane kentinde, jinekolog Dr. Josef Vasic, kimliği belirsiz saldırganlarca açılan ateş sonucu öldürüldü. Doktor, 50 bin Sırp kökenliyi temsil eden Sırp Ulusal Konseyi'nin üyesiydi.
ÖNCEKİ HABER

Haider'den Avrupa Birliği'ne veto tehdidi

SONRAKİ HABER

Tütün üreticilerini yaktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...