01 Mart 2000 22:00

Harekât tamamlanıyor

Çeçen lider Şamil Basayev'e bağlı güçlerin elindeki Argun Boğazı ve stratejik Şatoy kasabası da Rus ordusunun eline geçti.

Paylaş
Harekât tamamlanıyor
Rusya, Çeçenya'da aylardır sürdürdüğü harekât sonucunda, milis direnişinin büyük ölçüde ezildiğini ilan etti. Rus ordusu, son olarak Argun boğazı ve stratejik Şatoy kasabasını ele geçirdiklerini kaydettiler.
Kuzey Kafkasya Askeri Dairesi'nin, Rus birliklerinin büyük bölümünün Çeçenya'dan çekileceği operasyonun planlamasını yapmakta olduğu bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından İtar-Tass'a verilen bilgiye göre, 60 binden fazla asker ve önemli miktarda silah, Rusya'nın diğer bölgelerine transfer edilecek.
Taslak planlara göre, Çeçenya'da orduya bağlı yaklaşık 16 bin asker kalacak, İçişleri Bakanlığı'nın bırakacağı asker sayısı da yaklaşık 12 bin olacak.
Milislerden yalanlama
Çeçen silahlı güçler ise, yenildiklerini yalanlayarak, savaşa devam edecek yeterli kuvvet ve silaha sahip olduklarını ve savaşı, 9 Şubat'ta belirledikleri taktik ile sürdürdüklerini açıkladılar.
Çeçen güçlerin sözcüsü durumundaki Kavkaz-Center tarafından dün verilen haberde, Şatoy bölgesi komutanı Ruslan Gelayev'in açıklamaları yer aldı.
Gelayev açıklamasında, savunmaya gerek olmadığı için Şatoy'u, 26 Şubat'ı 27 Şubat'a bağlayan gece, hiçbir çarpışma olmadan terkettiklerini belirtti. 9 Şubat'ta aldıkları kararlarda belirlenen taktiklere göre hareket ettiklerini kaydeden Gelayev, "Çeçen ordusu, saldırganla askeri mücadeleye devam etme yönünde yeterli kuvvet ve silaha sahiptir" iddiasında bulundu.
Haberde, Halkilov köyünde, Çeçen güçleri arkadan sarmak isteyen 400 kişilik bir Rus birliğinin dağıtıldığı, saldırıda 80 Rus askerinin öldürüldüğü ve kalan güçlerin geri çekilmek zorunda bırakıldıkları da öne sürüldü.
Çeçen güçlerin genelkurmay başkanı Mumadi Saidayev de, Ulus-Kert köyü çevresinde karşılıklı ateşin devam ettiğini, Rus güçlerinin ağır toplar ve hava kuvvetleri ile saldırdığını, tankların da köye ateş açtıklarını söyledi. Saidayev, Rus tanklarının önceki akşam köye girerek sivillerin yaşadıkları evlere ateş açtıklarını, kendilerine bağlı güçlerin bir tankı etkisiz hale getirdiklerini, kalan tankların ise geri çekildiklerini savundu.
Yalancının mumu...
Öte yandan, Rus askerlerinin, ölü Çeçen erkekleri toplu mezara gömerken görüntülendiği filmi çektiğini ileri süren Alman N24 televizyonu muhabirinin, görüntüler çekilirken orada olmadığını kabul ettiği ve görevden alındığı bildirildi.
N24 tarafından yapılan açıklamada, televizyonun Rusya temsilcisi Frank Höfling'in kovulduğu belirtildi. Açıklamada, "Höfling, Almanya'ya döndüğünde ilk açıklamalarının aksine filmin çekilmesi sırasında orada olmadığını kabul etmiştir" denildi. Görüntülerin, Rus İzvestiya gazetesinin muhabiri Oleg Blotski'den 17 Şubat'ta satın alındığı kaydedilen açıklamada, Blotski'den özür dilendi.
N24 tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, başlangıçta görüntüleri kendisinin çektiğini söyleyen Höfling'in, görüntüleri bir Rus gazeteciden satın aldığı, ancak görüntüler çekilirken orada bulunduğu ifade edilmişti.
Blotski, filmi kendisinin çektiğini ve görüntülerdeki Çeçenlerin, çatışmalarda öldürülen milisler olduğunu iddia etmişti.
Alman gazetecinin Çeçenya'ya hiç gitmediğini kaydeden Blotski, görüntüleri Çeçenya'nın başkenti Grozni'nin 25-30 kilometre güneydoğusundaki Urus-Martan ve Roşni-Çu'da çektiğini belirtmişti. İngiliz televizyonu BBC'de de yayımlanan görüntüler, Rusya'ya yönelik "insan hakları" eleştirilerin artmasına gerekçe olmuştu.
ÖNCEKİ HABER

İhlas'ın 'Sevgi Çınarı' can yaktı

SONRAKİ HABER

Haider'den Avrupa Birliği'ne veto tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...