29 Şubat 2000 22:00

Yılmaz'dan 'uyumu' bozmama sözü

Cumhurbaşkanlığı konusunda partisindeki farklı sesleri "demokratik" olmanın gereği diye sunmayı sürdüren Yılmaz...

Paylaş
Yılmaz'dan 'uyumu' bozmama sözü
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Anayasa'nın 3 maddesinde yapılması öngörülen değişikliğe karşı çıkmalarını gerektiren bir sakınca bulunmadığını kaydetti. Tekliflerin bir paket halinde gelmesinin yaratacağı sakıncaları ortaklarına ilettiğini ifade eden Yılmaz, ancak aynı anda TBMM'ye gelse de destek verme eğiliminde olduklarını belirtti.
Rüşvet tasarılarını anlattı
ANAP Grubu'nda yaptığı konuşmada Anayasa değişikliğine ilişkin gelinen son nokta hakkında bilgi veren Yılmaz, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran 69. maddede öngörülen değişikliğin, geçen yıl Siyasi Partiler Yasası'nda yapılan değişikliğe uyum sağlayan bir düzenleme olduğunu iddia etti. Değişiklikle parti kapatmanın önlenmeyeceğini ancak zorlaşacağını belirten Yılmaz, öngörülen düzenlemenin, parti kapatılmasına gerekçe olan "odak olma" fiilini mahkeme kararına bıraktığını anlattı. Yılmaz, ANAP'ın SPY'deki değişikliğe destek verdiğini hatırlatarak, Anayasa'da yapılacak düzenlemeye destek vermesinin de tutarlılığın gereği olduğunu söyledi.
Anayasa'nın 86. maddesinde öngörülen değişikliğin ise bir süre önce çıkarılan ve milletvekilleriyle, seçimle gelen kamu görevlilerine emekliliklerinde temsil tazminatı ödenmesini öngören düzenlemeyle paralel olduğunu belirten Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin "Anayasa'da mesnedi olmadığı için" geçmişte 8 kez benzeri düzenlemeleri iptal ettiğini hatırlattı. Grubunu ikna etmek için kıyak emekliliğin çekiciliğini kullanan Yılmaz, yapılacak değişiklikle milletvekillerinin emekliliklerinin de kanunla düzenlenmesinin Anayasa hükmü haline getirileceğini anlattı.
'ANAP bozmayacak'
Cumhurbaşkanı seçimi konusunda ANAP içinde farklı görüşler olabileceğini vurgulayan Yılmaz, "Ama bütün bunlardan daha önemli olan, Türkiye'nin yakalamış olduğu istikrar ortamının korunmasıdır" dedi.
Hükümet içinde uyumun devam etmesinin önemine değinen Yılmaz, "ANAP, bu uyumun bozulmasına neden olan parti olmayacaktır" dedi.
ANAP Genel Başkanı, cumhurbaşkanlığı konusunda hükümet ortakları arasında sağlanan uzlaşmanın, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in şahsında oluştuğunu, partisinin bu uzlaşmayı bozan taraf olmaması gerektiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Belgeseller gösterilmeye başlandı

SONRAKİ HABER

Kutan, rüşveti inkâr ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...