29 Şubat 2000 22:00

Bulancak'ta on üç yıllık tiyatro

Birçok amatör tiyatro mali yetersizlikler sonucu kapanırken, Giresun'daki Bulancak Sanat Tiyatrosu (BST) 13 yıldan beri oyun sahnelemeyi başarıyla sürdürüyor.

Paylaş
Bulancak'ta on üç yıllık tiyatro
Birçok amatör tiyatro mali yetersizlikler sonucu kapanırken, Giresun'daki Bulancak Sanat Tiyatrosu (BST) 13 yıldan beri oyun sahnelemeyi başarıyla sürdürüyor.
Mürsel Gülmez tarafından 1987 yılında kurulan BST, 13 yılda Turgut Özakman, Orhan Asena, Vasıf Öngören gibi ünlü yazarların eserlerinin de aralarında bulunduğu 15 oyunu sahneledi.
BST Genel Sanat Yönetmen Yardımcısı Şenol Yaşar, yaptığı açıklamada, 1999-2000 tiyatro sezonunda ilk olarak Murathan Mungan'ın kaleme aldığı, K. Coşkun Çetinalp'in yönettiği, "Taziye" adlı oyunu 11 Kasım'dan itibaren, Ankara, Giresun ve ilçelerinde sahnelediklerini belirterek, mart ayında Ordu ve Trabzon'da da oynayacaklarını bildirdi.
En büyük amaçlarının tiyatroyu ve tiyatronun aydınlığını köylere ve Türkiye'nin en ücra köşelerine taşımak olduğunu kaydeden Yaşar, şunları söyledi:
"Bunun için Giresun'un köylerinde oyunlar sahneledik ve sahnelemeye devam edeceğiz. Çünkü, bir ayna görevi gören tiyatroyla, bilgi çağına yaraşır bireyler yetiştirmenin bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Yöre kültürüne katkıda bulunmak, var olan kültür birikimini değerlendirerek yöre insanına sağlıklı ürünler sunmanın yanı sıra yöremizi, kültürümüzü başka illerdeki insanlara da sunmaya çalışıyoruz."
Yaşar, çalışmalarını Bulancak Belediyesi tarafından tahsis edilen bir oda ve salonda sürdürdüklerini belirterek, "Teknik imkansızlıkların getirdiği eksikleri, Karadeniz Tiyatrolar Derneği üyesi tiyatroların imkanlarını kullanarak tamamlamaya çalışıyoruz. İlçede bir tiyatro salonuna kavuşturulmamız en büyük arzumuzdur" dedi.
1999 yılında Kültür Bakanlığı'nın desteğini alan BST, aynı zamanda 1996 yılında yaşama geçirilen, Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'nun da üyesi bulunduğu "Karadeniz Tiyatrolar Birliği"nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.
Turgut Özakman'ın yazdığı "Ah Şu Gençler", Orhan Asena'nın yazdığı "Ayla Öğretmen", Vasıf Öngören'in yazdığı "Zengin Mutfağı"ve Oktay Arayıcı'nın yazdığı "Rumuz Goncagül", BST'nin sahnelediği oyunlardan bazıları.
BST, 1999-2000 tiyatro sezonun ikinci oyunu olarak Tuncer Cücenoğlu'nun kaleme aldığı Şenol Yaşar'ın yönettiği "Kördöğüşü" adlı oyunu nisan ayında sahnelemeye başlayacak.
ÖNCEKİ HABER

Çileyi güzelleştiren adam

SONRAKİ HABER

Belgeseller gösterilmeye başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...