29 Şubat 2000 22:00

Jörg Haider'den taktik istifa

Avusturya'da iktidara gelen faşist Özgürlük Partisi (FPÖ)'nin Parti Meclisi'nin Viyana'da yaptığı toplantının ardından...

Paylaş
Jörg Haider'den taktik istifa
Avusturya'da iktidara gelen faşist Özgürlük Partisi (FPÖ)'nin Parti Meclisi'nin Viyana'da yaptığı toplantının ardından bir basın toplantısı yapan parti lideri Jörg Haider, yeni hükümetin önünde engel olmamak için parti başkanlığından istifa ettiğini ve Karnten eyaletindeki eyalet başkanlığı görevinin gereklerini yerine getireceğini açıkladı. Haider parti başkanlığından ayrılmasının, politikadan uzaklaşma anlamını taşımadığını belirterek, "30 yıllık sosyal demokrat egemenliğine son veren yeni hükümetin başarılı olması için çaba göstereceğini" de sözlerine ekledi.
Yeni istifalar gelebilir
Parti içerisindeki sıkıntılı dönemlerde, partiyi başkanlıktan istifa ederek tehdit etmeyi alışkanlık haline getiren Haider, en son 1998 yazında da geri çekilebileceği mesajını vermişti.
Liderin söylediğinin yasa yerine geçtiği ve halkı etkilemek için güçlü lider söyleminin egemen olduğu FPÖ'de, son haftalardaki ciddi sıkıntıların Haider'in istifasıyla sonuçlanması, yeni gelişmelerin habercisi olarak değerlendirildi. FPÖ'lü Adalet Bakanı Michael Krüger'in de bakanlık görevinden istifa edeceği yolunda söylentiler dolaşmaya başladı bile.
Krüger, bakan olur olmaz, makam arabası olarak kullanılan son model BMW'nin yerine jaguar makam arabası kullanmak istemiş ve kamuoyundan tepkiler almıştı. Bakan Krüger, milletvekili olduğu dönemde yaptığı bir konuşmada, Nazi dönemindeki toplama kamplarını, suçuluların rehabilite edildiklerini normal hapishaneler olarak değerlendirmişti.
FPÖ içerisinde son günlerin diğer bir tartışma konusu, FPÖ'lü devlet yöneticilerinin aldığı maaşlardan, parti fonuna ödedikleri parti vergisiydi.
FPÖ'lü Maliye Bakanı Karl Heinz Grasser, FPÖ'lü politikacıların üst maaş sınırı olan 60 bin şilingi kabul etmeyeceğini belirterek Haider'le yaptığı görüşmede, alacağı maaşın tümünü "cebine indireceğini" söylemişti. Grasser'e tanınan bu ayrıcalık, FPÖ'lü diğer yöneticilerin tepkisine yol açmış ve bu gelişmeler üzerine parti yöneticilerini üst maaş sınırı kaydırılmıştı. Gelişmeler, Haider'in ve FPÖ'nün imajının zayıflamasına yol açıyor.
Yıpranmak istemiyor
Haider'in FPÖ'nün bakanlığından ayrılması, FPÖ içeresinde ciddi bir değişikliğe yol açmayacak, çünkü Haider'in parti tabanında ve içinde tartışılmaz bir etkisi var. Partinin başına geçmesi beklenen Başkan Yardımcısı Susanne Riess-Passer, Hiader'le bugüne kadar olan bağlarında, istifadan sonra bir değişiklik olamayacağını belirterek, Hiader'in kontrolünün devam edeceğini ortaya koydu.
Haider'in bu taktik adımının nedenlerden biri de ise, yeni hükümetin uygulamaya kararlaştırdığı saldırı paketinin işçi ve çalışanlarla yaratacağı tepki hedefi olmaktan kurtulma isteği. Yeni hükümetin ilk icraatlarından biri emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik bir saldırı dalgası anlamına gelen 'istikrar paketi' oldu.
Haider, emekçilerin oylarını toplamasını sağlayan sosyal adaletçi, işçileri düşünen, yolsuzluklara karşı olan politikacı imajını korumak ve gelecekte 'yıpranmamış bir politikacı' olarak partinin başına dönmeyi hesaplıyor.
ÖNCEKİ HABER

İtalya'da grevlere karşı 'kutsal tedbir'

SONRAKİ HABER

Özelleştirmenin mantığı bu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa