29 Şubat 2000 22:00

İtalya'da grevlere karşı 'kutsal tedbir'

İtalya'da hükümet, Roma Katolik kilisesine göre kutsal sayılan 2000 yılında ülkeye gelecek olan turistleri ve hacıları bahane ederek...

Paylaş
İtalya'da grevlere karşı 'kutsal tedbir'
İtalya'da hükümet, Roma Katolik kilisesine göre kutsal sayılan 2000 yılında ülkeye gelecek olan turistleri ve hacıları bahane ederek uzlaşmacı sendika yönetimleriyle bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, bu yıl süresince sendikalar grevlerden önce uyarıda bulunarak, başka çözüm yöntemleri arayacak. Anlaşma, 2000 yılı boyunca grev yapılmayacağı konusunda kesin bir içeriğe sahip olmamakla beraber, 30 milyon kadar turist ve hacının ülkeye ziyaretinin beklendiği yılın sakin geçirilmesini hedefliyor.
Roma Belediye Başkanı Francesco Rutelli, konu hakkında şunları söyledi: "Doğal olarak, bu anlaşma grevleri kaldıran ve anlaşmazlıkları azaltan bir mucize formül değil. Ama doğru yönde atılmış bir adımdır."
Rutelli ülke çapında yapılan anlaşmayı, grevleri ve gösterileri düzenleyen yerel bir anlaşmanın takip etmesini planlıyor. Anlaşmanın temel hedefi, arabulucu komitenin grevlerin ve grevlere yol açabilecek anlaşmazlıkların uzun süre önceden bildirilmesi ve böylece grevlerin başlamadan ortadan kaldırılması.
Grev takvimi yoğun
Ancak ilerici sendikalar, şu ana dek tarihleri belirlenmiş anlaşmaların grevlerden etkilenmeyeceğini açıkladılar. Hava trafiği denetleyicileri, pazartesi günü 11 ve üç arasında İtalya'nın bütün büyük havaalanlarında işbıraktılar ve bunun sonucunda uçuşlarda büyük rötarlar ve iptaller meydana geldi. Ulaştırma Bakanı Pierluigi Bersani ve sendikalar arasında uzlaşma sağlanamadığı takdirde cuma günü otobüsler, tramvaylar ve metrolar 24 saatlik işbırakma eylemi yapacaklar. Demiryolları işçileri sendikası da 8 Mart için bir günlük grev planı yapıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Avrupa ordusu için bir adım daha

SONRAKİ HABER

Jörg Haider'den taktik istifa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...