28 Şubat 2000 22:00

'Açlık ve işsizliğin olduğu

   yerde demokrasi olmaz'

Paylaş
'Açlık ve işsizliğin olduğu
     yerde demokrasi olmaz'
Eğitim-Sen İstanbul 5 No'lu Şubesi, önceki gün "Avrupa Birliği (AB)'ne giriş sürecinde Türkiye" başlıklı bir panel düzenledi. Sendikanın şube binasında yapılan panele yaklaşık 100 kişi katılırken, dinleyenlerin konu ile yakından ilgilenmesi dikkat çekiciydi.
Atılım gazetesi yazarı Ali İhsan Topçu, Asrın Hukuk Bürosu'ndan Avukat Doğan Erbaş ile gazetemiz yazarı Taylan Bilgiç'in katıldığı paneli Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Başkanı Cemal Çoban yönetti.
Taylan Bilgiç, AB'nin ulusal soruna bakışının, ekonomik çıkarlar uğruna insanların katledilmesinde ortaya çıktığını belirterek, "AB'nin Kürt sorununa yaklaşımı, İspanya'nın Bask ve İngiltere'nin İrlanda sorununa bakılarak çıkartılabilir" dedi. Bilgiç, AB'nin son olarak HADEP'li belediye başkanlarının tutuklanmasına ses çıkarmayarak gerçek yüzünü belli ettiğini vurguladı. AB'de yaklaşık 50 milyon işsizin bulunduğunu kaydeden Bilgiç, "Açlığın, yoksulluğun ve işsizliğin olduğu yerde demokrasi olamaz. Son yıllarda en görkemli eylemlerini gerçekleştiren Avrupalı emekçiler de AB'nin sözde demokrasisini istemediğini gösteriyor" diye konuştu.
Atılım gazetesinden Ali İhsan Topçu da, bazı siyasal çevrelerin AB'ye girilmesi ile siyasal bir genişleme umduğunu kaydederek, "Demokrasinin kazanılmasında iç dinamiklerin rolü değişmemiştir" dedi.
Asrın Hukuk Bürosu avukatı Doğan Erbaş ise, "21. yüzyıla giren, devletlerarası sınırların kalktığı dünyada 1900'lerin kafası ile düşünmek ne kadar öğretici olabilir ki?" diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim dışımızda akıp giden bir gerçek varsa kayıtsız kalamayız. Böyle toptan reddetme ile başarılı olamayız. AB, Kürt sorununda kolaylaştırıcı bir unsurdur. Liderler Zirvesi'nin 12 Ocak'taki toplantısında alınan Öcalan'ın idamını erteleme kararı bir yumuşama sürecini beraberinde getirmiştir."
ÖNCEKİ HABER

Belediye başkanları serbest

SONRAKİ HABER

ÖDP'de Parti Meclisi resmileşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...