28 Şubat 2000 22:00

Belediye başkanları serbest

Diyarbakır DGM'ce tutuklanan HADEP'li 3 belediye başkanı, itiraz dilekçesinin 2 No'lu DGM'ce kabul edilmesi sonucu tahliye edildi.

Paylaş
Belediye başkanları serbest
Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce tutuklanan HADEP'li 3 eski belediye başkanı, avukatlarının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
"PKK'yle bağlantıları bulunduğu" iddiasıyla 24 Şubat'ta Diyarbakır DGM'ce tutuklanan ve daha sonra İçişleri Bakanlığı'nca görevlerinden uzaklaştırılan Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Siirt eski Belediye Başkanı Selim Özalp ve Bingöl eski Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan'ın avukatları tarafından 25 Şubat günü tutuklama kararına karşı bir üst mahkeme olan 2 No'lu DGM'ye verilen itiraz dilekçesi sonuçlandırıldı. Mahkeme, başkanların gelir durumu, sabit adrese sahip olmaları, sosyal durumları ve dosyadaki delilleri karartamayacakları kanaatine vararak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarına karar verdi.
3000 kişi karşıladı
HADEP'li belediye başkanlarının serbest bırakılacağını duyan çok sayıda Diyarbakırlı ve HADEP yöneticileri, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne akın etti. Saat 14.00'e kadar bekleyen halk ile polis arasında yer yer gerginlikler ve arbedeler yaşandı. Belediye başkanları saat 14.20'de cezaevinden çıkarken, halka selam vermelerini engellemek isteyen polisler arasında itiş kakış oldu. Başkanların bindiği otomobile eşlik etmek isteyen kalabalık, "En büyük başkan bizim başkan" ve "Biji HADEP" sloganlarıyla cadde sonuna kadar yürüdü. Burada polis barikatıyla karşılaşan kitlenin sayısı, 3000'i buluyordu. Kalabalık sokak aralarına dağılırken, HADEP merkez ilçe binasına gelen belediye başkanı bir basın açıklaması yaptı.
Yılmaz dava açtı
İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan HADEP'li Ağrı Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz da, yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Hüseyin Yılmaz, avukatları aracılığıyla Erzurum İdare Mahkemesi'ne iptal davası açarak yürütmeyi durdurma talebinde bulundu.
Açılan davada, Yılmaz'ın başkan seçilmeden önce işlediği iddia edilen bir suçtan dolayı Anayasa'nın 127. maddesi gerekçe gösterilerek görevinden uzaklaştırılmasının usul ve yasaya uygun olmadığı, bu kararın tamamen haksız ve mesnetsiz olduğu kaydedildi. Yılmaz'ın görev başında suç işlemiş gibi cezalandırılmasının doğru olmadığı, bu nedenle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talep edildi.
ÖNCEKİ HABER

Oscar için geri sayım başladı

SONRAKİ HABER

'Açlık ve işsizliğin olduğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa