28 Şubat 2000 22:00

Misket çetesi(!)

9 çocuk 24 Şubat'ta gözaltına alındı, saatler sonra serbest bırakıldı. Ama ertesi gün sabah 08.00'de karakola gelmeleri istendi.

Paylaş
Misket çetesi(!)
Özlem Dinler
Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi'nde, misket ve top oynarken gözaltına alınan 9 çocuk, aynı akşam serbest bırakılmalarına rağmen her gün polisler tarafından karakola çağrılıyorlar ve saatlerce karakolda tutuluyorlar. "Şüpheli şahıs" oldukları iddiasıyla 24 Şubat Perşembe günü gözaltına alınan 9 çocuk ve beraberlerindeki 3 gencin suç aletleri ise misket ve lastik top.
A.Y. (12), A.Ç. (13), C.Ç. (14), S.B. (14), Ş.S. (14), H.C. (15), E.D. (16) ve C.B. (16), günlerdir Dudullu Karakolu'nda gözaltı işkencesi yaşarken; Hakan Kılıç (20), marangoz Göksel Yıldırım (23) ve soyadını öğrenemediğimiz Aytaç (25) isimli genç halen gözaltında tutuluyor.
Çocukların polislerle ve karakolla tanışmaları 24 Şubat Perşembe günü olmuş. Çocukların misket ve top oynadığı Mustafa Kemal Mahallesi'nde, aynı saatlerde bir eylem yapılıyormuş. Eylemcileri kovalayan polisler, ara sokaklara girdiklerinde top ve misket oynayan çocukları, "Polis arabasına taş attınız" diyerek gözaltına almış. Saat 16.00 sıralarında Dudullu Karakolu'na götürülen çocuklar, ancak gece yarısı 02.00 sıralarında serbest bırakılmışlar. Fakat, çocuklarla birlikte gözaltına alınan Hakan Kılıç ve Aytaç isimli genç ile dükkânının önünde duran marangoz Göksel Yıldırım, serbest bırakılmamış. Polisler, çocukları karakoldan gönderirken, bir de uyarmışlar: "Cuma günü mahkemeye çıkarılacaksınız. Saat 08.00'de buraya gelin. "
Suçlu muamelesi
Polislerin çağrısıyla sabah saat 08.00'de çocuklar karakolun yolunu tutmuşlar. Ancak ne savcılığa çıkarılmışlar ne de geri gönderilmişler. Akşam saatlerine kadar çocuklar, polis tarafından karakolda sorgulanmış. Çocukların misketlerini ve lastik toplarını suç aleti olarak masanın üstüne koyan polis, çocuklara tam bir "suçlu" muamelesinde bulunmuş. Çocukların parmak izleri alınmış, babalarının ve ağabeylerinin evlerine hangi dergileri getirdiklerini, hangi gazeteleri okuduklarını sormuşlar. Hemen her gözaltına alınan gibi çocuklar da polisin dayağından ve küfürlerinden nasibini almış. Molotofkokteyli kullanıp kullanmadıklarını anlamak için polisler çocukların ellerini bile koklamış.
Her gün aynı senaryo
Polis, cuma günü akşam saatlerinde serbest bıraktığı çocuklardan, pazar günü saat 08.00'de tekrar karakola gelmelerini istemiş. Çağırmasının gerekçesi ise yine aynı: "Mahkemeye çıkarılacaksınız." Fakat çocuklar pazar günü de mahkemeye çıkarılmamışlar. Cuma günü yaşanan gelişmelerin benzeri pazar günü de tekrarlanmış. Akşam saatlerine kadar gözaltında tutulan çocuklar, gözaltında tutulan 25 yaşındaki Aytaç isimli gencin, dayaktan ayağının kırıldığını aktarıyorlar. Polislerin denetiminde doktora çıkarılan genci, "Polis arabasına taş atarken düştüm, ayağım kırıldı" şeklinde ifade vermeye zorlamışlar. Çocuklar, pankartlı eylem düzenlemek ve molotofkokteyli kullanmaktan suçlandıklarını söylüyorlar ve ekliyorlar: "Bizim eylemle bir ilgimiz yok."
Çocuklar, polislerin kendilerinin çete olduğunu iddia ettiğini ifade ederken, 16 yaşındaki E.D., "Çetenin reisi de benmişim" diyor.
Polisten açıklama yok
Çocukların aileleri ise, suç duyurusunda bulunmak istediklerini, fakat polislerin kendilerine zarar vermelerinden korktuklarını dile getiriyorlar. A.Ç.'nin halası, çocuklar savcılığa çıkarıldıktan sonra, polisler hakkında muhakkak suç duyurusunda bulunacağını vurguluyorlar. Çocukların dün tekrar karakola çağrılmaları üzerine bilgi almak için telefon ettiğimiz Ümraniye Terörle Mücadele Şubesi'nden ismini vermeyen bir polis, çocukları "şüpheli şahıs" oldukları için gözaltına aldıklarını savundu. Polis, diğer sorularımıza yanıt olarak ise, "Siz savcı mısınız, avukat mısınız? Size hesap vermek zorunda değilim" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Repodan vergi alınmayacak

SONRAKİ HABER

Rüşvet şık değil ama...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...