28 Şubat 2000 22:00

UCK provokasyon peşinde

Emperyalist işgal güçlerinin Kosova'yı egemenlikleri altına almasına büyük katkılar sunan Kosova 'Kurtuluş' Ordusu, saldırılarını Sırp topraklarına taşıdı.

Paylaş
UCK provokasyon peşinde
Sırbistan ve Makedonya topraklarının bir kısmı ile Kosova'yı Arnavutluk ile birleştirerek "Büyük Arnavutluk"u kurmak isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) milisleri, NATO'nun yönlendirmesi altında Sırp güçlerine karşı provokasyonlarına devam ediyor.
Kosova-Sırbistan sınırında, Yugoslav ordu birliklerine karşı gerçekleştirilen saldırıların, yeni bir savaşın başlangıcı olabileceği kaydedildi.
Sırbistan'ın Arnavut nüfusun yaşadığı güneybatı bölgelerinde sınırı geçen "eski" UCK milisleri, buradaki köylerde faaliyet yürütüp Sırp polisine silahlı saldırılar düzenlemeye başladılar. Saldırıların amacının, Sırp birliklerinin bölgede Arnavut nüfusa yönelmesini sağlayarak NATO'nun buraya da müdahale etmesini tetiklemek olduğu belirtiliyor.
Sırp güçlerine pusu
Cumartesi günü, bölgedeki Gnjilane ve Bujanovaç yerleşim birimleri arasındaki yolda pusu kuran UCK'lılar, bir Sırp polisini öldürerek üçünü yaraladılar. Otomatik silah ve el bombalarıyla gerçekleştirilen saldırı, Sırbistan topraklarının altı kilometre içinde, Konsulj köyü yakınlarında gerçekleşti. Yugoslav haber ajansı Tanjug'a göre, çatışmada bir de UCK'lı öldürüldü.
Saldırıdan bir önceki gece de, Bujanovaç bölgesinde patlamalar meydana geldiği belirtildi.
Çatışmaları gerekçe gösteren ABD birlikleri, Kosova ile Sırbistan sınırında bir askeri üs kurmaya başladılar. Kosova'nın başkenti Priştine'deki Arnavutlar ise, UCK'nın Güney Sırbistan'da yaşayan 70 bin Arnavut'un can güvenliğini tehlikeye attığını vurgulayarak saldırıların son bulmasını istediler. Yerel kaynaklar ise, UCK'lıların bölgede silahlı devriyeler oluşturduklarını ve yerli halka askeri eğitim vermeye başladığını bildirdi.
Adlarını değiştirdiler
The Guardian gazetesinin bölgede bulunan muhabiri Jonathan Steele, tanık olduklarını "iki yıl önce, Kosova'da UCK varlığına tanık olduğu ilk günlere" benzetti. Steele'e göre iki yıl öncesine göre tek fark, UCK'nın başka bir isim altında faaliyete geçmesi. "Eski" UCK milisleri, burada UCPMB (Presevo-Medveda-Bujenovaç Kurtuluş Ordusu) adıyla hareket ediyor. Örgüt, bu bölgenin de Kosova'nın bir parçası olduğunu, ancak 2. Dünya Savaşı ile birlikte sınırların değiştirildiğini söyleyerek saldırılarına "tarihsel meşruiyet" katmaya çalışıyor.
ABD müdahaleye hazır
Bu arada, Yugoslavya ile NATO arasında imzalanan barış anlaşmasındaki önemli bir boşluk, örgütün ABD direktifleri doğrultusunda hareket ettiği iddialarını güçlendiriyor. Arlaşmaya göre, "herhangi bir insan hakları ihlali, KFOR birliklerinin müdahalesiyle" karşılanacak. Bu maddeden güç alan sınırdaki ABD güçleri, "Bölgede katliamlar meydana gelirse sınırı geçerek müdahale ederiz" diyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Çan felaketi için düğmeye basıldı

SONRAKİ HABER

ABD-İsrail paktı Suriye'ye bağlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa