27 Şubat 2000 22:00

Fabrika sahipleri üreticiyi takmadı

Karacabey Ziraat Odası ve Üreticiler Birliği tarafından, yaşanan sorunları aşmak için fabrika temsilcileriyle yapılan toplantı, üreticiler için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Paylaş
Fabrika sahipleri üreticiyi takmadı
Süleyman Özcan
Karacabey Belediyesi Toplantı Salonu'nda, Karacabey Ziraat Odası ve Üreticiler Birliği tarafından, sekiz fabrika temsilcisi çağrılarak yapılan toplantıda üreticiler, umduklarını bulamadı. Eski milletvekillerinden, Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, sanayicilere seslenerek, "Buraya sizlerden hesap sormaya gelmedik, anlaşmaya geldik" demesine rağmen, fabrika temsilcilerinin kendilerinin ''yetkisiz'' olduklarını söylemesi, salonda hayal kırıklığı yarattı.
Açılış konuşmasını yapan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca'nın, "Bölge çiftçisinin sorunlarının büyüdüğünü ama sorunlarının sanayicilerle karşılıklı oturup konuşarak çözülebileceği" savunusu da fabrika temsilcilerinin 'yetkisizlik' açıklamasıyla boşa düştü. Ayrıca fabrika temsilcilerinin toplantı sona ermeden salonu terk etmeleri tepkilere neden oldu.
'Fabrika tapusunu istemiyoruz'
Karacabey Birlik Başkanı Recep Kuru, konuşmasına, "Ben burada farklı bir hava bekliyordum. Umduğumu bulamadım" sözleriyle başladı. Kuru, fabrikalara 4 Şubat'ta bir teklif vermelerine rağmen henüz bir cevap alamadıklarını kaydetti.
Bölgelerinde, 300 üreticinin traktörünü satmak zorunda kaldığını, çiftçinin perişan olduğunu ama bunlardan fabrikaların haberdar olmadıklarını kaydeden Kuru, "Biz bunlardan fabrikaların tapusunu istemiyoruz, emeğimizin karşılığını, kısaca yaşama hakkımızı istiyoruz" dedi.
Üreticinin durumunun bu şekilde gitmesi halinde 2001 yılında kimsenin domates ekemeyeceğini söyleyen Kuru, bu toplantıda 'Yetkim yok' diyen temsilcilerin yerine genel müdürlerin olmasını yeğlediklerini ifade etti. Kuru, "Üreticilerden ve onun birliğinden korkmayın, bizler üreticilerin haklarını korumak için varız, isteklerimiz topraklarımızın korunması, gübre israfının önlenmesi, damlama sulama hizmetlerinin sağlanması" dedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca ise, fabrikaların iyi niyetle ödemelerini yaptıklarını, bazı küçük aksaklıkların da giderilmesi halinde sorunların çözüleceğini iddia etti. Bir toplantı daha yapacaklarını, bu toplantıya her kuruluşun temsilci düzeyinde katılacağını söyledi. Bursa il tarım müdürü ve Karacabey ilçe tarım müdürünün teknik bilgiler üzerine konuştuğu toplantıda, üreticilerin ısrarları üzerine söz alan Assan Gıda temsilcisi, domatese 36 bin lira fiyat verdiklerini, gübre, ilaç gibi bazı girdilerin bir kısmını karşılayacaklarını iddia etti. Sezon içinde, ürün bedelenin yüzde 15-20'lik kısmını, geriye kalanıda şubat ayı sonuna kadar ödeyeceklerini ileri sürdü. Bu konuşmanın ardından Susurluk Üreticiler Birliği Başkanı Tansel İldam'ın söz aldığı sırada, fabrika temsilcileri hep birlikte salonu terk etmeye başlaması üzerine İldam, fabrika temsilcilerine hitap ederek, "İstediğiniz yere gidebilirsiniz, bizler tarlalarımızı ağlayarak çok terk ettik, sizin yaptığınız terbiyesizliktir" dedi. İldam, sözlerini şöyle sürdürdü: " Yok öyle yağma. Bunlara kendimizi ezdirmeyeceğiz. Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz".
EMEP'ten ziyaret
Öte yandan Emeğin Partisi Susurluk İlçe Başkanı Şuayip Çetin, toplantının ardından, üretici olan EMEP üyeleriyle Karacabay Üreticiler Birliği'ni ziyaret ederek, Birlik yöneticileriyle sorunlarını tartıştı. Birlik binasında bulunan, Karacabey'de Süt Sığırı Yetiştiriciler Kooperatifi yöneticilerinden Ali İhsan Güzel, 1600 üyesi bulunan kooperatifleri sayesinde sütlerini piyasa değerinin üzerinde sattıklarını, yem, ilaç, tohum ve benzeri ihtiyaçlarını ucuza aldıklarını söyledi.
Karacabey Üreticiler Birliği üyesi olan Ovaesemen Köyü ile Hamidiye Köyü muhtarları sorunlarının çözümünün tek yolunun birlikte davranmak olduğunu belirterek, aralarında hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın birlikte davrandıklarını, yakın bir zamanda "Birlik Yasası"nın bir an önce çıkması için Ankara'ya giderek Tarım Bakanı ile görüşeceklerini belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

ESK'e yasal kılıf

SONRAKİ HABER

Birlik ve kooperatiflerin önemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...