27 Şubat 2000 22:00

Kübalı diplomat ABD'den

   zorla sınır dışı edildi

Paylaş
Kübalı diplomat ABD'den
   zorla sınır dışı edildi
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından casusluk faaliyetleri yürüttüğü gerekçesiyle "istenmeyen adam" ilan edilen Kübalı diplomat, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI yetkilileri tarafından Havana'ya gönderilmek üzere Kanada'ya teslim edildi. Avukatının eşlik ettiği 46 yaşındaki Jose Imperatori'nin, FBI yetkilileri tarafından Maryland'deki evinden bir otomobille alınarak, Montreal'e gitmek üzere Washington yakınlarındaki Virginia eyaletinde bulunan Ronald Reagan havaalanında bekleyen Amerikan hükümetine ait bir uçağa bindirildiği belirtildi.
ABD'li yetkililer, Imperatori'nin, Montreal'den Havana'ya kalkan bir uçağa bindirileceğini de kaydettiler.
Açlık grevine başlamıştı
Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın, Imperatori'nin 7 gün içinde ülkeden ayrılmasını talep etmesi üzerine Imperatori, karara uymayacağını açıklayarak açlık grevine başlamıştı. Küba hükümeti de Imperatori'nin kanıtlanmış hiçbir suçu olmadığını ve ABD'den ayrılmayacağını duyurmuştu. Imperatori, önceki gün konsolosluk memurluğu görevinden de resmen istifa ederek, kendisine ait diplomatik dokunulmazlıktan feragat ettiğini belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, verilen süre içinde ülkeyi terk etmediği takdirde Imperatori'nin tutuklanacağını bildirmişti.
Amerikan Mülteci Bürosu'nda çalışan Küba asıllı Mariano Faget adlı kişinin Küba adına bazı casusluk faaliyetlerinde bulunduğunun ve Faget'in, Imperatori ile temasta olduğu iddia ediliyor. Ancak ABD'nin kararının gerçekte Elian krizi ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Bİr deniz kazasının ardından ABD'li sahil güvenlik ekibi tarafından ABD'ye getirilen Elian Gonzales isimli çocuğun ülkesine iade edilmemesi iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı. Aralarında diplomatik ilişki olmayan ABD ve Küba'nın karşılıklı olarak Havana ve Washington'da birer diplomatik temsilcilikleri bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

TEMA'cılar neye kızdı?

SONRAKİ HABER

ESK'e yasal kılıf

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...