18 Ağustos 2011 10:10

CHP’li Halıcı: Sansürcü anlayış sürüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun uygulamayı planladığı internet filtresi hakkında sansürcü anlayışın sürdüğünü söyledi.Halıcı, BTK’nın, 22 Ağustos günü uygulamaya koymayı planladığı sansür kararını, kamuoyunun geniş kesimlerinin gösterdiği te

CHP’li Halıcı: Sansürcü anlayış sürüyor
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun uygulamayı planladığı internet filtresi hakkında sansürcü anlayışın sürdüğünü söyledi.

Halıcı, BTK’nın, 22 Ağustos günü uygulamaya koymayı planladığı sansür kararını, kamuoyunun geniş kesimlerinin gösterdiği tepkiler sonucu şimdilik uygulamaya koymadığını ancak sorunu kabul edip çözmeye de yanaşmadığını sansür uygulamasını 3 ay erteleyerek ve göstermelik değişiklikler yaparak tepkileri dindirme yoluna gitiğini söyledi. Emrehan Halıcı, şöyle devam etti: Halıcı, “BTK, 22 Ağustos günü uygulamaya koymayı planladığı sansür kararını, kamuoyunun geniş kesimlerinin gösterdiği tepkiler sonucu şimdilik hayata geçiremedi. Ancak sorunu kabul edip çözmeye de yanaşmadı. Bunun yerine sansür uygulamasını 3 ay erteleyerek ve göstermelik değişiklikler yaparak tepkileri dindirmeyi deniyor” dedi.

Halıcı, şöyle devam etti: “Sorunun özü ortada duruyor. Maalesef ülkemizi ve internetimizi yönetenler, bilgi çağı, bilgi toplumuna geçiş hedefini, modern bir toplumun düşünce ve ifade özgürlüğü standartlarını anlamış olmaktan çok uzaklar. Bunun sonucu olarak da üstlenmeleri gereken görevleri kavrayamıyorlar. İnternet Kurulu’nun, BTK’nın ve hükümetin görevi, interneti sansüre tabi tutmak, yurttaşların hangi içeriklere erişip hangilerine erişemeyeceklerine karar vermek değildir. Başta siyasi irade olmak üzere tüm ilgililerin görevi, bir an önce Türkiye’yi bilgi toplumuna taşımaktır. Bu da her şeyden önce bir zihniyet değişimini gerektirir. BTK kararlarının taşıdığı ad da yanıltıcıdır. İnternet güvenliğini sağlamanın temel yolu zararlı olduğu düşünülen içeriklere erişimi engellemekten değil, kullanıcıların bilgisayar okuryazarlıklarını artırmak, internet bilinçlerini artırmaktan geçer. Türkiye, genç, dinamik ve girişimci nüfusu ile internetin ve bilgi toplumunun vaat ettiği fırsat ve olanaklardan en çok yararlanabilecek ülkeler arasındadır. Bu potansiyelin harekete geçirilebilmesi için de mevcut sansürcü zihniyetten vazgeçilmesi şarttır.”

Halıcı, internetin, gelişmiş demokratik ülkelerdeki düşünce ve ifade özgürlüğü standartlarını karşılayan bir düzenlemeye kavuşturulması gerektiğini, bunun için atılacak adımlarda, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve meslek örgütlerinin göstermelik olmanın ötesinde, gerçekten temsil edildiği bir süreç işletilmesi gerektiğini anlattı. CHP’li Emrehan Halıcı, “Türkiye, bir an önce on bini aşkın sitenin haklı bir gerekçe olmadan erişime kapalı tutulduğu bir ülke olma ayıbından kurtulmalı, bilgi toplumuna doğru yolculuğuna hızlanarak devam etmelidir” diye ekledi.
(ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Esad: Operasyonlar durdu

SONRAKİ HABER

CHP’nin yeni MYK’sı ilk toplantısını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa