26 Şubat 2000 22:00

TEMA'cılar neye kızdı?

Medyatik çevre örgütü TEMA, ilk kez nükleer santrallere karşı çıktı. Vakfın Başkan Yardımcısı Nihat Gökyiğit'in ortağı olduğu Tekfen Holding'in, Akkuyu Nükleer Santrali ihalesine katılması nedeniyle TEMA'cılar bu konuda şimdiye kadar hiçbir açıklama yapmamışlardı.

Paylaş
TEMA'cılar neye kızdı?
Bugüne kadar nükleer santrallere karşı hiçbir açıklamada bulunmayan TEMA Vakfı'ndan bu konuda ilk kez bir açıklama geldi. Vakıf yetkilileri, Başkan Yardımcısı Nihat Gökyiğit'in Tekfen'in ortağı olarak Akkuyu Nükleer Santrali ihalesine katılması nedeniyle bugüne kadar nükleer enerjiye karşı hiçbir açıklama yapmamışlardı. 'En medyatik çevreci'ler olarak bilinen TEMA üyeleri ve yöneticileri, nükleer santrallere karşı hiçbir oluşumun içinde yer almadılar.
Bu durum Osmaniye Çevre Koruma Derneği Başkanı ve TEMA Vakfı İl Temsilcisi Alparslan Yücel'in açıklamasıyla değişti. Yücel dün yaptığı açıklamada nükleer santrallerin çevreye büyük zararlar vereceğini söyleyerek, "Onun yerine doğa dostu enerji kaynakları tercih edilmeli" dedi.
TEMA doğruyu söyledi!
Yücel, Akkuyu'da yapılacak nükleer ve Yumurtalık'taki termik santrale karşı olduklarını belirterek, bu santralların çevre açısından son derece zararlı enerji yatırımları olduğunu, kurulup faaliyete geçmeleri halinde bölgenin büyük risk altına gireceğini söyledi. Nükleer ve termik santralların devreye girmesiyle, çevrenin, kilometrelerce mesafeyi kapsayan asit yağmuruna maruz kalacağını söyleyen Alparslan Yücel, "Asit yağmuru, kapsadığı saha içindeki tüm insan, hayvan ve bitkilerle mikroorganizmaları bir zaman dilimi içinde yok edecektir. Bu bir kehanet değil, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanmış, bilimsel bir gerçektir. Bölgemizde canlıları olumsuz etkileyecek bu iki santrale de karşıyız" dedi.
Yücel, hidroelektrik santrallar, barajlar, rüzgâr ve güneş enerjisinin, önemli doğa dostu enerji kaynakları olduğunu belirten Yücel, "Kalkınmış ülkelerin terk etmeye başladıkları yöntem ve teknolojilerin ülkemize taşınmasına karar vermeden önce, konunun tekrar ve ciddiyetle incelenmesini istiyoruz" diye konuştu.
Nerden çıktı bu açıklama?
Daha önce birçok kurum ve kişi tarafından defalarca dile getirilen bu gerçeklere karşı şimdiye kadar duyarsız kalan TEMA'nın bir yöneticisinin böyle bir açıklamayı şimdi yapması ilginç karşılandı. İlk akla gelen ihtimal şu ana kadar her platformda önlerine gelen 'Nükleer santrallere karşı mısınız?' sorusunun baskısı sonucu yasak savmak için böyle bir açıklamanın yapılmış olabileceği. Ama TEMA'cıların 'görmez, duymaz, konuşmaz' tavırlarını değiştirmeleri için bu gerekçe pek inandırıcı gelmiyor.
Daha güçlü görünen bir diğer ihtimal ise Vakfın ikinci başkanı Nihat Gökyiğit'in Akkuyu Nükleer Santrali ihalesine katılan NPR Siemens-Framatom-Gec Alsthom-Camtenonbernard-Garanti Koza-STFA-Tekfen-Simko konsorsiyumu içinde yer alan Tekfen Holding'in yöneticisi olmasıyla ilgili. TEMA'nın nükleer santrallere karşı hiç tepki vermemesinin nedeninin bu durum olduğu biliniyordu. Ancak daha önce defalarca ertelenen ihale sonuçlarının nisan ayı başında açıklanacak olması ve başka bir konsorsiyumun ihaleyi almış olduğu haberinin sızması son demecin nedeni olabilir. Eğer santral ihalesi başka bir konsorsiyuma verildiyse ve bu karar TEMA'cılara ulaştıysa Akkuyu'ya yakın illerden olan Osmaniye'den başlayarak vakfın yöneticilerinin bundan sonra antinükleerci olmasını bekleyebiliriz. Bir diğer ihtimalse Gökyiğit'in bir türlü bitmeyen ihale sürecini kendi lehine daha hızla sonlandırmaya çalışması. Her iki ihtimal de bundan sonra, en azından bir süre için, nükleer santrallere karşı çok mücadeleci bir TEMA izlenmesine neden olabilir!
ÖNCEKİ HABER

İzmir belediyelerinde TİS'ler

SONRAKİ HABER

Kübalı diplomat ABD'den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...