26 Şubat 2000 22:00

Patronlar işsizliği esnekliğe meze ediyor

Çalışma mevzuatının ve toplusözleşmelerin 'katı' olduğunu savunan patronlar bıkmadan usanmadan her fırsatta 'esnekliği' gündeme getiriyorlar.

Paylaş
Patronlar işsizliği esnekliğe meze ediyor
Patronlar işsizliğe çözüm olarak yine esnekliği önerdiler. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işsizliğin azaltılmasına ilişkin kararların Ekonomik ve Sosyal Konsey'de alınmasını isterken, sorunun çözümü için çalışma mevzuatının esnekleştirilmesini istedi.
TİSK tarafından hazırlanan, "İstihdam ve İşsizlik" konulu raporda, işsizliğin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en kritik sorun olduğu belirtilerek, istihdam ve işsizlik sorununun, yüksek enflasyon, yatırım yetersizliği, hızlı nüfus artışı, bölgelerarası gelişmişlik farkları, yetersiz gelir, eğitim politikalarının zayıflığı gibi sorunlarla içiçe olduğu kaydedildi. İşsizliğin temel nedenleri arasında çalışma mevzuatını ve toplu iş sözleşmelerinin 'katı' olmasını sayan TİSK raporunda, işsizliğin azaltılması için ücret sisteminin, ekonomik büyüme, istihdam ve rekabet artışı için gerekli şartları taşıması gerektiğine dikkat çekilerek, çalışma mevzuatının esnekleştirilmesi gerektiği savunuldu.
Raporda işsizliğin diğer nedenleri ise şöyle sıralandı; "Ekonomik büyümede istikrarın ve sürekliliğin sağlanamaması, sanayide ciddi bir yatırım yetersizliğinin yaşanması, ihracata yönelik bir kalkınma modelinin uygulanmamış olması, sosyal politikaların rekabet gücünü ve istihdamı artırıcı şekilde düzenlenmemesi, hızlı nüfus artışı."
Alınacak diğer önlemler
Raporda, işsizliğin azaltılmasına ilişkin alınacak önlemlerin hükümetin ve toplumsal kesimlerin işbirliği ile Ekonomik ve Sosyal Konsey çatısı altında belirlenmesi talep edilerek, diğer yandan istihdam artışına yönelik ekonomik politikaların izlenmesi istendi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, insangücü kaynaklarının geliştirilmesi ve teknolojik gelişmelere önem verilmesi istenen raporda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İstihdam Bakanlığı olmaya yönelmesi ve hızlı nüfus artışının önlenmesi gerektiği de kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

MKM: Belediye başkanları

SONRAKİ HABER

İşçileri zor günler bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...