26 Şubat 2000 22:00

Çiftçilerin başına balyoz indirilecek

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Gürol Ergin, IMF'nin "tarım reformu"nun Türkiye çiftçisini dolayısıyla Türkiye'yi ezeceğini söyledi.

Paylaş
Çiftçilerin başına balyoz indirilecek
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'nın 37'inci Olağan Genel Kurulu dün Ankara'da başladı. Bugün yapılacak seçimlerle sona erecek kurulun açılışında konuşan Genel Başkan Prof. Dr. Gürol Ergin, IMF direktifleriyle hazırlanan "tarım reformu"nun tarımsal desteklerin azaltılmasını ve tamamen kaldırılmasını içerdiğini hatırlatarak, bu programın Türkiye çiftçisini dolayısıyla Türkiye'yi ezeceğini söyledi. Türkiye'de iç ticaret hadlerinin tarım aleyhine geliştiğini belirten Ergin, iddia edildiğinin aksine tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu dile getirdi.
Ergin, IMF'ye verilen niyet mektubunda kredi faizlerinin yükseltileceğinin ve Ziraat Bankası'nın kredi vermeyeceğinin ifade edildiğini dile getirerek, mevduat faizleri düşerken kredi faizlerin düşmeme nedenini sordu.
Ergin, Türkiye nüfusunun yüzde 45'inin tarım sektöründe bulunduğunu ve tarımın milli gelire katkısının yüzde 15 civarında olduğunu kaydederek, OECD ülkelerinde tarım nüfusunun yüzde 5, tarımın milli gelire katkısının da yüzde 1-2 civarında olduğunu aktardı. Türkiye'nin bütçeden tarıma ayrılan kaynaklar açısından OECD ülkelerinin üzerinde göründüğünü ifade eden Ergin, ancak bu ülkelerde destek verilen tarımsal nüfusun daha az olduğuna dikkat çekti.
Ergin, doğrudan gelir desteği (DGD) yönteminin çözüm olarak sunulduğunu ancak Avrupa Birliği ve ABD'de bu yöntemin çok yaygın olmadığını dile getirerek, "Şu andaki destekleme yönteminin değişmesi gerektiği, çünkü bu yöntemle büyük üreticilerin desteklendiği iddia ediliyor. Ancak bu doğru değil. Asıl DGD yönteminde kaynaklar büyük üreticiye aktarılacaktır. Çünkü destek toprak büyüklüğüne ve ürün miktarına göre verilecektir" diye konuştu. Türkiye'de tarım reformu yapılmak isteniyorsa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki feodal yapının kırılması ve toprak reformu yapılması gerektiğini söyleyen Ergin, "Reform adına çiftçinin başına balyoz kaldırılamaz" dedi. Ergin, ABD ve AB'nin kendi çıkarları adına hareket ettiklerine dikkat çekerek, "Egemen güçlerin dayatmalarını gözü kapalı kabul etmek Türkiye'ye fayda sağlamaz. IMF ve Dünya Bankası'nın her dediği yapılamaz. Egemen güçlerin baskı araçlarının oyuncağı değiliz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Utanmazlar yönetimi

SONRAKİ HABER

Kış soğuğunda sıcak yemek hasreti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...