26 Şubat 2000 22:00

Utanmazlar yönetimi

DSP-MHP ve ANAP koalisyonundan oluşan hükümet, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili Anayasa değişikliği konusunda FP'nin ve milletvekillerinin desteğini sağlamak için 69. ve 86. maddeleri de değiştirecek.

Paylaş
Utanmazlar yönetimi
Hükümet ortakları arasında krize neden olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresini uzatmaya yönelik Anayasa değişikliği konusunda 'pürüzler' rüşvetle aşılmak isteniyor.
FP'ye rüşvet
DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit'in, Liderler Zirvesi'nde gündeme getirdiği ve üzerinde uzlaşmaya varıldığını açıkladığı 69. maddenin değiştirilmesi ile kapatılma tehdidi altında bulunan Fazilet Partisi (FP)'nin desteğini sağlamak amaçlanıyor. Parti kapatmayı zorlaştırıcak olan bu değişiklik konusunda FP Genel Başkanı Recai Kutan, iktidarın bu değişikliği gündeme getirmesinden dolayı sevinç içinde olduklarını belirterek, "Ancak şansımızı 312. madde için de denemek istiyoruz" dedi. Başbakan Bülent Ecevit ise, söz konusu değişiklik hazırlıklarından FP'nin önceden haberdar olduğunu ve bu konuda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de haberi olduğunu açıkladı. Ecevit, Demirel, bu konuda herhangi itirazı olmadığını da söyledi.
FP: Teşekkür ederiz
FP Lideri Kutan, dün FP İl Başkanları toplantısının açılışında yaptığı konuşma sırasında da gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Kutan, hükümetin, Anayasa'nın "69. Maddesi'nin" tadili teklifiyle ilgili olarak "Türkiye'nin böyle bir demokrasi ayıbından kurtarılması teşebbüsüne teşekkür ederiz" dedi.
Söz konusu gelişmenin, FP'nin Cumhurbaşkanlığı konusundaki tutumunu yumaşattığı görüldü.
FP Genel Başkanı Kutan, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusuna değinirken de cumhurbaşkanını halkın seçmesi önerilerine, "bazıları aday olur da ya da bir bölücü ya bir mürteci fazlaca oy alırsa" diyerek karşı çıkmanın "halka güvensizlik, halktan korkmak" olacağı, görüşüne yer verdi.
Bu konudaki Anayasa değişikliği teklifini DYP ile birlikte verdiklerini anımsatan Kutan, ancak cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili bir kriz çıkmasını da istemediklerini ve meseleye uzlaşmacı yanaşmak eğiliminde olduklarını bildirdi. Kutan, "halk seçsin" teklifinin Meclis'te ele alınarak reddedilmesi durumunda, iktidarın "5 artı 5 Meclis seçsin" teklifini "kabili müzakere" olarak gördüklerini söyledi.
Vekile rüşvet
Ecevit tarafından gündeme getirilen diğer bir Anayasa değişikliği önerisi ise, bir süre önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylanan 'kıyak emeklilik'le ilgili. Bu konuda da Cumhurbaşkanı Demirel'in, değiştirilmesi için Meclis'e çağrı yaptığı 86.maddede değişikliğe gidilecek. Yapılacak bu değişiklik, kamuoyunda 'kıyak emeklilik' olarak değerlendirilen düzenlemeyi Anayasal güvenceye alacak. Milletvekillerine ömür boyu kıyak emeklilik sağlayacak olan bu düzenlemeyle de, Cumhurbaşkanlığı değişikliği oylamasındaki olası firelerin önüne geçilmesi hesaplanıyor. İşçi ve emekçilere 'mezarda emekliliği' reva gören milletvekilleri, bir gece yarısı operasyonuyla Meclis'ten geçirip Köşk'e gönderdikleri, kendilerine ve diğer üst düzey devlet bürokratlarına ömür boyu kıyak emeklilik sağlayan değişikliğin Anasasal güvenceye kavuşmasıyla memnun edilecekler.
Darbe anayasası olduğu yerde duruyor
Öte yandan, demokratik bir Türkiye'ye ulaşılması için tamamı değiştirilmesi gereken 12 Eylül darbesi anayasasındaki diğer tüm yasakçı hükümler korunacak. Bir süre önce özelleştirmeyi Anayasa'ya koyan ve dışa bağımlılığı derinleştirecek "Uluslararası Tahkim"le ilgili düzenlemeye giden hükümet, bu kez de 'rüşvet' anlamına gelen değişikliklere gidecek.
Başbakan Bülent Ecevit'in, bu değişiklikler konusunda yapılan 'rüşvet' yorumlarına verdiği yanıt ise, utanmazlığın sınırlarını zorlayan bir açıklama: "İsteyen istediği yorum yapsın."
ÖNCEKİ HABER

EGO'daki taşeronlaştırma yasadışı

SONRAKİ HABER

Çiftçilerin başına balyoz indirilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...