26 Şubat 2000 22:00

Tütüncü maliyetin üzerinde fiyat istiyor

Manisalı tütün üreticilerinin, 1999 ürünü Ege Ekici Tütün Piyasası'nın bir an önce açılmasını ve tütün fiyatının açıklanmasını bekledikleri bildirildi.

Paylaş
Tütüncü maliyetin üzerinde fiyat istiyor
Manisalı tütün üreticilerinin, 1999 ürünü Ege Ekici Tütün Piyasası'nın bir an önce açılmasını ve tütün fiyatının açıklanmasını bekledikleri bildirildi.
Manisa Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Sorman, titiz bir çalışma sonucu tütün maliyetini hesapladıklarını ve 1 kilo tütün için 2 milyon 987 bin lira fiyat istediklerini söyledi. Sorman, "Şubat ayının bitmesine 1-2 gün kala hâlâ ses seda yok. Hükümet herhalde tütün piyasasını mart ayına kaydırdı. Geç olsun ama tütüncünün yüzü gülsün. Biz tütüncünün yüzünün asılmasından bıktık. Gülen yüzler görmek istiyoruz" dedi.
Tüccarın alım yapmaya istekli olduğunu, ancak üreticinin Tekel'in fiyat açıklamasını beklediğini anlatan Nuri Sorman, şöyle konuştu: "1998 ürünü tütün piyasası 9 Mart'ta açılmıştı. Bu yıl da aynı günlerde açılması yönünde beklenti var. Geçen yıl piyasanın geç açılmasından dolayı üretici zarar görmüştü. Bu yıl aynı oyunların olmamasını, piyasının bir an önce açılmasını isteyen üreticinin sabrı giderek azalmaktadır." Siyasi partilerin il başkanlarının fiyatlar konusunda üreticiye çeşitli beyanlarda bulunduklarını belirten Sorman, "politikacılar üreticiye fiyat vaat ederken, bizim belirlediğimiz rakamı bile geçtiler" dedi. Öte yandan Bursa'nın İnegöl ilçesi Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil de, 1999 ürünü tütüne 2.5 milyon lira başfiyat istediklerini söyledi. Özbil yaptığı açıklamada, tütüncülüğün zor bir iş olduğunu, bu yılki kampanya döneminde Tekel'in çiftçiyi mağdur etmeyecek bir fiyat vermesini beklediklerini vurguladı. İnegöl'e bağlı 25 köyde 939 üreticinin tütün ekimi ile geçindiğini belirten Özbil, "Tütüne bu yıl 2 milyon 500 bin lira başfiyat istiyoruz. Geçen sene başfiyat 1 milyon 450 bin liraydı. Öyle (Biz enflasyonu yüzde 25'e indireceğiz) diye yüzde 25 zamda diretirlerse, çiftçi mahvolur" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

İsdemir'in kaderi Kardemir'le aynı

SONRAKİ HABER

EGO'daki taşeronlaştırma yasadışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...