26 Şubat 2000 22:00

İsdemir'in kaderi Kardemir'le aynı

İsdemir de Kardemir'in kaderine sürükleniyor. Öz Çelik-İş Sendikası'nın "önderliğinde" oluşturulan "konsorsiyum", İsdemir'in kendilerine satılmasını istiyor.

Paylaş
İsdemir'in kaderi Kardemir'le aynı
İskenderun Demir Çelik Sanayi AŞ (İsdemir) de tıpkı Kardemir gibi işçilere ve yöre halkına satılarak özelleştirilecek. Ancak Kardemir'in durumu bu tür özelleştirmenin de diğerlerinden farklı olmadığını gösteriyor. Nitekim Kardemir'deki işçiler "sıfır zam" aldıklarından dolayı hisselerini bir süre sonra satmak zorunda kalmışlardı. İsdemir özelleştirmesinde de başı yine Öz Çelik-İş Sendikası çekiyor.
Yöre halkı ve çalışanların oluşturduğu "Konsorsiyum" ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasındaki görüşmeler sürüyor. İsdemir'de çalışan işçilerin üyesi olduğu Öz Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Recai Başkan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsdemir'in 2 yıldan bu yana özelleştirme kapsamında bulunduğunu anımsatarak, bundan ötürü 2 yıldan bu yana işletmeye yeni bir yatırım yapılmadığını kaydetti.
Recai Başkan, işletmede sendika üyesi 5600 kadrolu işçinin yanı sıra, 4800 kadrosuz işçinin çalıştığını, bu işçilerin kadrolu işçilerin yapması gereken işlerde çalıştırıldığını savunarak, İsdemir yöneticilerinin bu uygulama ile kadrosuz işçilerin emeğinin karşılığını tam vermediğini söyledi.
Yeni yatırım yapılmaması ve gelişen teknolojiye ayak uydurulamaması sonucu İsdemir'in kâr eden ve verimli bir kuruluş olma özelliğinden çıktığını anlatan Başkan, şunları söyledi: "İsdemir'de ya yeni bir demir çelik politikası belirlensin ve teknoloji yenilensin ya da işletme, yöre halkı ile çalışanların oluşturduğu konsorsiyuma devredilsin. Hiçbir yeni yatırımın yapılmadığı, gelişen teknolojiye ayak uydurulamadığı için bu devasa kuruluştan kâr etmesini ve verimli olmasını beklemek mümkün değildir. Eğer, devlet buraya yeni bir yatırım yapmayacak ve teknolojiyi yenilemeyecekse, akılcı bir yöntemle işletmeyi ülke ekonomisine kazandırmak ve uzlaşmacı bir yapı ile hareket edecek bir anlayışa devretmelidir."
Başkan, yöre halkı ile çalışanların oluşturduğu "Konsorsiyum"un Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile görüşmelerini sürdürdüğünü vurgulayarak, idarenin işletmenin özelleştirilmesine ilişkin şartname hazırlığı içinde bulunduğunu söyledi. Konsorsiyum'un, işletmede yatırımı hedefleyen, çalışanların hak ve çıkarlarının korunmasını gözeten bir çalışma içinde bulunduğunu savunan Başkan, İsdemir'i satın aldıklarında işletmeyi kârlı bir hale getireceğini ileri sürdü.
Ancak Başkan'ın bu açıklamaları kimseyi ikna etmiyor. Çünkü Kardemir özelleştirmesinde de aynı açıklamalar yapılmıştı.
Sonuçta "İşletme sizin" denilen işçilere "sıfır zam" dayatılmış, çalışma koşullarında bir değişiklik olmamış ve bir süre sonra işçiler ellerindeki hisseleri satmak zorunda kalmışlardı. Böylece Kardemir hisseleri birkaç kişinin elinde toplandı. Şimdi İsdemir'i de aynı kader bekliyor.
ÖNCEKİ HABER

Katil polisler aklandı

SONRAKİ HABER

Tütüncü maliyetin üzerinde fiyat istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa