26 Şubat 2000 22:00

İran ve Rusya'dan

   ABD Senatosu'na tepki

Paylaş
İran ve Rusya'dan ABD Senatosu'na tepki
ABD Senatosu'nun, "İran'ın silah programlarına yardımcı olduğu"nu ileri sürdüğü Rusya ve Çin gibi ülkeleri cezalandırmaya kalkması, uluslararası alanda gerginlik yarattı. Tepkilerini dile getiren İranlı ve Rus yetkililer, ABD yönetimine sert suçlamalar yönelttiler.
İran'da yapılan milletvekili seçimlerinin ilk turunda başkent Tahran'da kılpayı milletvekili seçilebilen eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, önceki gün Tahran Üniversitesi'nde verdiği Cuma hutbesinde, ABD'yi "havuç-sopa politikası izlemek" ile suçladı.
Rafsancani: Bunlar küstah
Rafsancani, kalabalık bir kitleye yaptığı konuşmada, ABD'li yetkililerin, bir taraftan seçim sonuçlarını olumlu karşılayıp işbirliği sahasının açıldığını söylerken, bir yandan ABD Senatosu'unn çıkardığı bir yasayla İran'ın silahlanmasına yardım eden ülkelere ambargo kararı aldığına dikkati çekti. ABD yetkililerinin, bu kararları "İran halkına değil, hükümete karşı aldıklarını" söylemelerine de sert çıkan Rafsancani şunları söyledi:
"Bunlar o kadar küstahlar ki, böyle ayrım yapıyorlar. Bu ayrımı kimin arasında yapıyorlar? Düzen içinde olanlarla ve düzenin haricinde olan birkaç kişi arasında. Her halükarda İran'ın dış politikasında, devrim ve devrim konularında, İslamın hakimiyeti uygulanıyor ve bunlar o kadar sağlamdır ki, bu dalgalarla hiçbir zaman zarar görmez."
"Bizim politikamız her zaman aynıdır. Yönümüz her zaman sabittir. Bizim politikamız gerginliği giderme politikasıdır" diyen Rafsancani, "Amerika karşısında da diz çökmeyeceğiz. Amerika geçmişteki hatalarını kabullenmelidir. İlk başta haklarımızı geri vermelidir ve kendi iyi niyetini göstermelidir. Politikamız seçimlerden önce de böyle idi sonra da böyledir" diye konuştu.
Rusya: İkiyüzlü bir yasa
Rusya'dan yapılan açıklamada ise, Senato tarafından kabul edilen yasa "ikiyüzlü" olarak nitelendi. Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, ABD Senatosu'nun tavrının "kabul edilemez" olduğu vurgulanarak, "Ne yazık ki Amerikalı yasa yapıcılar, bir kez daha suni bir gerginlik yaratmış, iç yasama organlarına sınırlar ötesi bir karakter vermeye çalışmış ve küstahça uydurulmuş bahanelerle diğer ülkeler üzerinde baskı uygulamaya kalkmıştır" denildi.
Dışişleri Bakanlığı, yasayı "emperyalistimsi" olarak nitelerken, Senato'nun nükleer silahsızlanma konularında da ikiyüzlü davrandığını vurguladı. Bakanlık açıklamasında, "Aynı Senato, bir süre önce bu alandaki en önemli uluslararası anlaşma olan nükleer denemelerin kapsamlı sınırlandırılması anlaşmasını onaylamayı reddetmişti" hatırlatması yapıldı.
Senato'nun tavrının, silahsızlanma ve ihracat denetimleri alanında iki taraflı ve uluslararası işbirliğine büyük bir darbe olduğuna işaret eden bakanlık, bu durumun "Rus-Amerikan ilişkilerinde de sorun yaratacağı" tehdidini savurdu.
CSM haberine yalanlama
Öte yandan, İranlı diplomatlar, önceki gün Christian Science Monitor (CSM) gazetesinde yayınlanan bir haberi kesin bir dille yalanladılar. Söz konusu haberde, İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, altı hafta önce, ABD ile yeniden ilişki kurmak için gizli bir karar aldığı, ancak kararın dini lider Hamaney tarafından veto edildiği yazılmıştı.
CSM'nin haberine yanıt, Tehran Times gazetesinin dünkü sayısından geldi. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nden adı belirtilmeyen bir diplomatla görüşen gazete, haberin "tamamen yalan" olduğunu belirtti. Tehran Times'a konuşan diplomat, böyle bir toplantının yapıldığını, ancak ele alınan konunun İran ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin dışına çıkmadığını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Siyanür tehlikelidir!

SONRAKİ HABER

İzvestiya: 'Görüntüler bizim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...