25 Şubat 2000 22:00

Müslüman patronun sendika düşmanlığı

Denizli'de kurulu Fatih Profil Sanayi ve Ticaret AŞ'de çalışan işçilerin sendikaya üye olmasını engellemek isteyen patron, 120 işçiyi işten çıkardı.

Paylaş
Müslüman patronun sendika düşmanlığı
Veyis Açıl - Musa Aydın
Denizli'de kurulu Fatih Profil Sanayi ve Ticaret AŞ'de çalışan işçiler, 18 Şubat 2000 tarihinde Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldular. İşçilerin sendikaya üye olmasını engellemek isteyen patron, 120 işçiyi işten çıkardı. Patrona tepki gösteren işçiler, pazartesi günü basın açıklaması yaparak sendikasız çalışmayacaklarını dile getirdiler. Yıllarca MÜSİAD'da görev yapmış, seçimlerde de Fazilet Partisi'nden Denizli Belediye Başkanlığı'na adaylığını koyan ve halen Fazilet Partisi Denizli İl Başkanlığını yürüten patron Ali Filiz, işçilerin sendikalı olmalarını engellemek için bildik yöntemlere başvurdu. Filiz, Birleşik Metal-İş yöneticilerini "komünist" ve "PKK'lı" olmakla suçladı. Ancak işçiler patronun dediklerine kanmadılar, sendikalı olmak için mücadele ediyorlar.
'Geçinemiyoruz'
Önceki gün yine fabrika önünde toplanan işçiler, kıdem tazminatlarının ödenmesini görüşmek üzere Birleşik Metal-İş yöneticileri ile bir araya geldiler. Görüşme öncesinde düşüncelerini gazetemize anlatan işçiler, patrona sert tepki gösterdiler. Altı yıldır çalıştığını söyleyen Tevfik Ulucay adlı işçi, "En son aldığım ücret 153 milyon lira. Son zamlarımız yüzde sıfır. Patron daha önce bize üç ayda bir, bir maaş tutarında ikramiye veriyordu. Bunu kaldırıp ücretlerimize ekledi. Bu haliyle bu rakam 153 milyon lira oldu. Daha önceleri 115 milyon lira ücret alıyordum. Şimdi aldığımız ücreti de iki taksit halinde veriyorlar. Evliyim ve evin tek çalışanıyım, 60 milyon lira kira ödüyorum. Böyle bir durumda patron beni işten çıkardı. Nedeni ise hakkımızı aramak oldu" ifadeleriyle yaşananları özetlemeye çalıştı. "Ben MHP'liyim, bu işe parti gözüyle bakmıyorum. Ben ekmeğim için buradayım" diyen Ulucay'ın sözlerini kesen başka bir işçi de, 122 milyon lira ücret aldığını söyledi. Kirada oturduğunu ve iki çocuğu olduğunu söyleyen işçi, zor geçindiklerini belirtti.
Vaaz veriyorlar
Sohbete karışan genç bir işçi patronun uygulamalarını anlatmaya devam ediyor: "Bu adam bize Müslümanım diyor. Fabrikanın girişine cami yaptırıyor, ama diğer taraftan hakkımızı yiyor. Yemek parası olarak bordrolarda 26 milyon lira görünüyor, ama bize 13 milyon lira ödeniyor. Nedenini sorduğumuzda şirketin borçlu olduğunu söylüyorlar."
Genç bir işçinin anlattıkları ise ilgi çekici: "Fabrikaya iki defa hoca getirip vaaz veriyor. İşverenin talimatı bu. Çalışanları dinletiyorlar. Bunu din için yapıyorlar, ama diğer taraftan da ücretleri bordrolarda asgari ücret olarak gösteriyorlar. Böylece hem sigortaya az para veriyorlar hem de bizim tazminatlarımızı düşük hesaplıyorlar." Sohbete devam ederken, birden işçilerin toplanıp bir araya geldiklerini görüyoruz ve az sonra nedenlerini öğreniyoruz; patron işçinin birisine sendikadan istifa etmesi için kıdem tazminatını ödemeyi teklif etmiş. İşçi bunu kabul etmemiş. İşçiler fabrika önünde beklerken patronun çağrısıyla gelen jandarma fabrikanın güvenliğini sağladı!
ÖNCEKİ HABER

10 yıllık mücadeleyi

SONRAKİ HABER

Yoksulluk sınırı 400 milyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...