25 Şubat 2000 22:00

Pastrana katliamcıları savundu

Kolombiya Devlet Başkanı Andres Pastrana, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından ölüm mangaları ile işbirliği yapmakla suçlanan orduya siper oldu.

Paylaş
Pastrana katliamcıları savundu
Kolombiya Devlet Başkanı Andres Pastrana, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından ölüm mangaları ile işbirliği yapmakla suçlanan orduya siper oldu. Kolombiya'nın "insani bir trajedi" yaşamakta olduğunu söyleyen Pastrana, son bir ay içinde yüze yakın köylüyü katleden ölüm mangalarını "etkisiz hale getireceklerini" iddia etti.
Pastrana, bütün bu sözlerin ardından, ölüm mangalarını, "meşru müdafaa örgütleri" olarak tanımlayarak asıl bakış açısını da ortaya serdi.
Pastrana, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Kolombiya ordusunun ölüm mangalarıyla işbirliği içinde halk üzerinde terör estirdiğini yalanladı. İnsan Hakları Gözlem örgütü, hafta içinde açıkladığı bir raporla, ordu-kontra ilişkisini doğrulayan çok sayıda örneğe dikkat çekmişti.
Kontra saldırıları tırmanıyor
İnsan Hakları Gözlem, çarşamba günü açıklanan raporunda, ordu tarafından gerçekleştirilen katliam ve insan hakları ihlallerinin nispeten azaldığını, buna paralel olarak kontralar tarafından gerçekleştirilen saldırı ve katliamların büyük bir artış içine girdiğini vurgulamıştı. Örgüt, Kolombiya ordusundaki tugayların en az yarısının kontralarla ilişkili olduğuna dair kanıtlar olduğunu dile getirmişti. Bu kanıtlara göre subaylar, ölüm mangalarının liderleri ile istihbarat paylaşıyor, ortak katliamlar düzenliyor ve çetelere silah, mühimmat ve tıbbi malzeme veriyor. Raporda, kontra-ordu ilişkisini kanıtlayan çalışmalar yapan insan hakları savunucuları ve bazı hükümet yetkililerinin de, istifaya ve ülkeyi terketmeye zorlandığı vurgulanıyor.
ABD'li yetkiliden savunma Birçok çevre, ordunun katliamlarının azalması ile kontraların eylemlerinin tırmanışa geçmesinin nedeninin, ABD'deki insan hakları örgütlerinin Dışişleri Bakanlığı'na yaptığı baskıyı azaltmasını hedeflediğine dikkat çekiyor. Nitekim, ABD'li yetkili Barry McCaffrey, Güney Kolombiya'daki bir ordu üssüne yaptığı ziyarette, ordunun insan hakları karnesinin "büyük bir hızla iyileştiğini" ve şikayetlerin "neredeyse sıfıra indiğini" öne sürdü.
ABD emperyalizmi, Kolombiya diktatörlüğüne 1.6 milyar dolar tutarında silah yardımı yapmaya hazırlanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Arjantinli işçiler öfkeli

SONRAKİ HABER

10 yıllık mücadeleyi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...