25 Şubat 2000 22:00

Arjantinli işçiler öfkeli

Arjantin'de bir süre önce işbaşına gelen Devlet Başkanı Fernando de la Rua, kazanılmış hakları gasp etmeye yönelik bir yasa tasarısını meclise getirdi.

Paylaş
Arjantinli işçiler öfkeli
Arjantin'de bir süre önce işbaşına gelen Devlet Başkanı Fernando de la Rua, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını gaspetmeye yönelik bir yasa tasarısını meclise getirdi. Yasa tasarısının meclisin alt kanadında görüşülmesi sırasında başkent Buenos Aires'te toplanan 30 bine yakın işçi, hükümeti protesto etti.
Halka verdiği parlak vaatlerin ardından 2.5 ay önce işbaşına gelen De la Rua, çalışma yasalarının "çok katı" olduğunu öne sürdükten sonra, bu durumun "yabancı sermayeyi kaçırdığını" belirtmiş ve bu nedenle yasaların esnekleştirilmesi için çalışmalara başlamıştı.
Yeni yasanın getirdikleri
İş güvencesinin ortadan kaldırılması, toplusözleşme hakkının aşındırılması, yeni işe alınanların deneme süresinin uzatılması, işverenin sosyal güvenlik için yaptığı harcamanın azaltılması ve esnek çalışmanın hakim kılınması gibi birçok emek karşıtı önlemi içeren yeni yasa tasarısı, önceki gün Arjantin meclisinin alt kanadına sunuldu. Aynı gün başkentte bir araya gelen işçi ve emekçiler, sloganlarla hükümeti protesto etti.
De La Rua'nın icraatları
Bir süre önce sendika konfederasyonlarının yöneticileri ile bir araya gelerek onları "ikna eden" De la Rua hükümetinden yetkililer, işçi eyleminin kendilerini korkutmadığını söylediler. Ekonomi Bakanı Jose Luis Machinea, "Çalışma reformu engellenemez" diyerek işçilere meydan okudu.
Yeni devlet başkanı De la Rua, birkaç ay içinde çıkardığı yasa ve başlattığı uygulamalarla, IMF programlarının sadık bir uygulayıcısı olduğunu gösterdi. Bütçe açığının kapatılması için özelleştirmelere hız verileceğini ve sosyal yardım bütçelerinde kesintiler yapılacağını ilan eden devlet başkanı, çalışan kesimin sırtındaki vergi yükünü artıran bir de "vergi reformu" gerçekleştirdi.
CGT yönetimi teşhir oldu
Bu arada, devlet başkanının ardı ardına ilan ettiği sözde "reform"lar, sendika yönetimlerinde de safların netleşmesine neden oldu. Ülkenin en büyük işçi örgütü olan CGT konfederasyonunun başkanı Rodolfo Daer, yeni yasaya karşı bir şey yapılamayacağını söyleyince büyük tepki topladı. Önceki günkü eylemden önce de "Eylem yapılmayacak" diyen Daer'e karşı çıkan işçiler, Kamyoncular Sendikası Başkanı Hugo Moyano'nun liderliği altında birleştiler. Moyano ve çok sayıda işçi önderi, çarşamba günü CGT Genel Merkezi'ni bastıktan sonra, önceki günkü eyleme de öncülük etti.
ÖNCEKİ HABER

İranlı bakandan

SONRAKİ HABER

Pastrana katliamcıları savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...