25 Şubat 2000 22:00

İranlı bakandan

   yabancı sermayeye övgü

Paylaş
İranlı bakandan yabancı sermayeye övgü
İran Madencilik ve Metalurji Bakanı İshak Cihangiri, ülkenin ekonomik sorunlarının çözümünün "yabancı sermayeyi çekmek"te olduğunu öne sürdü.
Tehran Times gazetesine bir demeç veren Cihangiri, İran'ın yabancı sermaye çekme konusunda hâlâ çok geride olduğunu ve ülkeye yabancı sermaye girişi önündeki engellerin kaldırdılması için, meclisin gerekli yasaları çıkarması gerektiğini kaydetti. Cihangiri, kendi bakanlığının, uluslararası tekelleri ülkeye yatırım yapmaya teşvik etmek için üzerine düşeni yapacağını söyledi.
Yabancı sermayenin İran'daki hareket serbestisinin, Muhammed Hatemi'nin cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte arttığını vurgulayan bakan, yabancı yatırımcılar için "çekici" olan sektörlerin kuralsızlaştırılması gerektiğini de söyledi. Bakan Cihangiri, Üçüncü Kalkınma Planı'nda, madencilik sektörünün geliştirilmesi için yabancı yatırıma izin verilmesine dair bir madde bulunduğunu hatırlattı.
İran devriminden sonra millileştirilen madencilik sektöründe yabancı yatırıma bugüne dek izin verilmiyordu.
Konsey'den gizli karar
Bu arada, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin, altı hafta önce, ABD ile yeniden ilişki kurmak için gizlice karar aldığı açıklandı.
ABD'de yayınlanan Christian Science Monitor gazetesinin dünkü haberine göre, söz konusu karar, İran'ın dini lideri Seyid Ali Hamaney tarafından veto edildi. Ancak yine de kararın, İran'daki "reformcu" hareketin giderek güçlendiğinin bir işareti olduğu kaydediliyor.
Gazetenin haberi, "Konsey toplantısına katılan kişilere yakın bir kaynağa" dayandırıldı.
ABD'den yaptırıma onay
Öte yandan, ABD Senatosu, İran'ın kitle imha silahları geliştirmesine yardım eden Rusya ve Çin gibi ülkelere ekonomik yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
Güney Dakota Senatörü Demokrat Parti lideri Tom Daschle, Senato'nun İran'ın kitle imha silahları geliştirmesine yardım eden ülkelere "güçlü bir mesaj" vermek istediğini söyledi. Yasa tasarısı, 98 oyla kabul edildi. Yasa aleyhine hiç oy çıkmadı.
ABD Temsilciler Meclisi de geçen yıl eylül ayında benzer bir yasayı 419 oyla kabul etmişti. Senato'dan geçen bu yasa tasarısının en kısa sürede Başkan Bill Clinton'ın onayına sunulacağı belirtiliyor.
Clinton'a esneklik
Beyaz Saray geçen yıl Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği tasarıyı veto etmekle tehdit etmiş, bu tasarının, İran'a silah transferini durdurma yönünde ABD'nin elini zayıflatacağını savunmuştu.
Ancak Demokrat liderler Senato'dan geçen bu son yasa tasarısının ABD Başkanı'na "gereken esnekliği" sağladığı için veto edilmesinin beklenmediğini söylediler.
Senato'dan geçen yasa tasarısına göre, ABD Başkanı Kongre'ye her altı ayda bir İran'a kitle imha silahlarını geliştirmesinde yardım eden Rusya, Çin, Kuzey Kore gibi ülkelerle ilgili bir rapor sunmakla yükümlü olacak. Bu rapor doğrultusunda Kongre,
İran'ın kitle imha silahları geliştirmesine yardım eden ülkelere yaptırım uygulanmasını talep edebilecek.
Nükleer silah kaygısı
Philadelphia Cumhuriyetçi Parti Senatörü Curt Weldon, Senato'da yaptığı konuşmada, "Birkaç yıldır İran'ın, ABD ve Ortadoğu'daki komşularını tehdit edebilecek kapasitede füze sistemlerinigeliştirmekte olduğundan haberdarız" dedi.
ABD'nin özellikle Rusya'nın son yıllarda İran ile sıcak ilişkiler geliştirmesinden endişe ettiği belirtiliyor. İran'da pek çok yatırım işine girişen Rusya'nın özellikle bir nükleer santral projesine el atması ABD yönetimini rahatsız ediyor. ABD, Tahran'ın bu santrali nükleer silah yapımında kullanabileceğini belirtiyor.
Senato'dan geçen yasa tasarısı çerçevesinde ABD Başkanı, İran'ın silah programlarına yardım eden ülkelere, ulusal güvenlik gerekçesiyle silah satışını ya da ekonomik yardımları kesebilecek.
ÖNCEKİ HABER

1milyon çocuğun emeği sömürülüyor

SONRAKİ HABER

Arjantinli işçiler öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...