24 Şubat 2000 22:00

1milyon çocuğun emeği sömürülüyor

Türk-İş'in 1993'den beri Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF ile birlikte yürüttüğü "Kötü koşullarda çalışan ve yaşayan çocuklar ve çocuktan çocuğa eğitim programı"nın değerlendirme toplantısı dün Türk-İş'te yapıldı.

Paylaş
1milyon çocuğun emeği sömürülüyor
Türk-İş'in 1993'den beri Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF ile birlikte yürüttüğü "Kötü koşullarda çalışan ve yaşayan çocuklar ve çocuktan çocuğa eğitim programı"nın değerlendirme toplantısı dün Türk-İş'te yapıldı.
Devlet Bakanı Hasan Gemici, TİSK Genel Başkanı Refik Baydur, UNICEF ve ILO Türkiye temsilcilerinin katımıyla yapılan toplantıda konuşan Türk-İş Başkanı Bayram Meral, çocuk emeği sömürüsünün temelinde, yoksulluk, göç, gelir dağılımı adaletsizliği ve işsizliğin yattığını belirterek, bu sorunlar giderilmedikçe çocukların çalıştırılmaya devam edeceğini söyledi.
Dünyada 250 milyon dolayında çocuk işçi bulunduğunu kaydeden Meral, sokaklarda yaşayan çocukların sayısında da hızlı bir artış gözlendiğini dile getirdi.
Çocuk işçi ücretinin düşük olduğuna ve örgütlenemediğine de işaret eden Meral, ucuz çocuk işçiliğinin işsizliği artırdığını söyledi. Meral, eğitimin paralı hale getirilmesinin, çocukların okuldan alınarak işyerlerinde çalışmaya zorlanması eğilimini güçlendirdiğini vurgulayarak, eğitim alanında sosyal devletin gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti. Çocukların asgari çalışma yaşını 15 olarak kabul eden 138 sayılı ILO Sözleşmesi'nin Türkiye tarafından onaylandığını hatırlatan Meral, geçen yıl kabul edilen ve insanların 18 yaşına kadar çocuk olduğunu belirten 182 sayılı ILO Sözleşmesi'nin de imzalanmasını istedi.
TİSK Genel Başkanı Refik Baydur, azgelişmiş ülkelerde çocuk işçiliğin yaygın olduğunu kaydederek, polisiye tedbirlerle çocuk işçiliğini önlemenin mümkün olmadığını söyledi. Baydur, gelir dağılımındaki adaletsizlikler giderilerek ailelerin kazançlarını çocuklara ihtiyaç duymayacak düzeye getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
1 milyon çocuk sömürülüyor
ILO Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe, Türkiye'de 1994'te 1 milyon çocuk işçinin bulunduğunu, yine 1994'te 14 yaşın altındaki 143 çocuğun iş kazasında hayatını kaybettiğini dile getirerek, azgelişmiş ülkelerdeki göç, gelir dağılımındaki adaletsizlikler devam ederken sorunun çözümünün kolay olmadığını söyledi.
"Çocuktan çocuğa eğitim programı"nda çocukların eğitime yönlendirildiğini anlatan Aslantepe, 8 yıllık temel eğitimle 15 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmaması adına önemli adımlar atıldığını kaydetti. Aslantepe, 182 sayılı sözleşme ile çalışma yaşının 18'e çıkarıldığını ve çocukları eğitimden alıkoyan hiçbir işte çalıştırılmaması gerektiğinin kabul edildiğini hatırlattı.
23 Nisan Bayramı Haftası'nda Hak-İş, DİSK ve Türk-İş'in çalışan çocuklara dikkat çekmek için Türkiye'de bir yürüyüş gerçekleştirileceğini söyleyen Aslantepe, ILO'nun eylemi desteklediğini duyurdu. Devlet Bakanı Hasan Gemici ise hükümetin 182 sayılı sözleşmenin yakın tarihte onaylayacağını açıklayarak, sermayenin ucuz emek arayışının, yoksulluk ve göçün, çocuk işçi sorununun temel nedenlerini oluşturduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

İşçilerden CHP'li başkana tepki

SONRAKİ HABER

İranlı bakandan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa