24 Şubat 2000 22:00

Başkanlar cezaevinde

19 Şubat'ta, DGM Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan ve jandarma tarafından sorgulamalarının ardından...

Paylaş
Başkanlar cezaevinde
PKK ile bağlantıları olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve Diyarbakır DGM Yedek Hakimliği'nce tutuklanan HADEP'li 3 belediye başkanı, 4 ile 7.5 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanacak. Belediye başkanları, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konuldu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Siirt Belediye Başkanı Selim Özalp ve Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan, önceki gün gözaltı sürelerinin dolmasına birkaç dakika kala, saat 15.00'te Diyarbakır DGM'ye getirildiler. Yoğun önlemlerin alındığı DGM'de, HADEP yöneticileri ve polisler arasında tartışma çıktı. DGM bahçesine girmelerine izin verilmeyen HADEP Genel Başkanı Turan Demir, parti merkez yöneticileri, HADEP'li belediye başkanları ve 100 kişilik HADEP'li grupla polis arasında çıkan tartışmadan sonra HADEP'li yöneticiler ve belediye başkanları DGM bahçesine alındı. 100 kişilik grup ise polislerce dağıtıldı.
İddialar 9 klasör
Belediye başkanlarının savcılıkta verecekleri ifadeye katılmak isteyen Turan Demir ve başkanları savunacak olan baro avukatlarının bu talebi reddedildi. Belediye başkanlarının DGM savcısı Sami Güngör tarafından alınan ifadeleri 7 saat sürdü. Selim Özalp, Feyzullah Karaaslan ve Feridun Çelik'in sırayla ifade verdiği öğrenilirken, başkanlar hakkındaki iddiaların toplam 9 klasörden oluştuğu bildirildi. Saat 22.00'de sorguları biten başkanlar, bir süre dinlendirildiler. Başkanlar daha sonra tutuklanmaları talebiyle Yedek Hakimliğe sevk edildiler.
Avukatlar alınmadı
Bu sırada DGM bahçesinde bir süre bekleyen HADEP Genel Başkanı Turan Demir daha sonra belediye binasına geçerken, HADEP'li belediye başkanları ve HADEP il yöneticilerinin DGM'deki gergin bekleyişleri devam etti. Sessiz gerginliğin hakim olduğu DGM'de, başkanların tutuklanma istemiyle Yedek Hakimliğe çıkarılıp, yargılanmaları saat 02.20'ye kadar sürdü. Mahkemeye başkanları savunacak olan 15 kadar baro avukatı yine alınmadı. Avukatlar, savcılık sorgusu ve mahkeme sırasında içeri alınmamalarını tutanaklara geçirdi.
'Yardım ve yataklık'
Mahkeme sonrası gazetecilere açıklama yapan Feridun Çelik'in avukatı Sinan Tanrıkulu, başkanların "yasadışı örgüte yardım ve yataklık" suçundan ve 4 ile 7.5 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla yargılandıklarını söyledi. Tanrıkulu, başkanların TCK'nın 169. maddesi gereğince tutuklanıp Diyarbakır E tipi Cezaevi'ne konulacağını belirterek, karara itiraz için bir üst mahkemeye başvuracaklarını söyledi.
Bu arada tutuklanma kararını öğrenen HADEP'li belediye başkanları, il ve merkez yöneticileri belediye binasına giderek genel başkanlarıyla bir durum değerlendirmesi yaptılar.
ÖNCEKİ HABER

HADEP'e şimdi de ceza şoku

SONRAKİ HABER

TİS görüşmeleri başlamadan bitiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...