24 Şubat 2000 22:00

HADEP'e şimdi de ceza şoku

HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ile eski Genel Başkan Murat Bozlak'ın da arasında bulunduğu 18 HADEP yönetici ve üyesi...

Paylaş
HADEP'e şimdi de ceza şoku
PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ın İtalya'da bulunduğu dönem içinde HADEP binalarında yapılan açlık grevleri dolayısıyla açılan davada Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, HADEP yöneticilerine ceza yağdırdı.
Aralarında HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ile eski Genel Başkan Murat Bozlak'ın da bulunduğu 18 HADEP yöneticisine TCK'nın 169'uncu maddesi uyarınca "PKK'ye yardım ve yataklık" iddiasıyla 3 yıl 9 ay ağır hapis cezası verildi. 47 sanıklı davada mahkeme heyeti, 29 sanık hakkında ise savcısının mütalaasına uygun olarak beraat kararı verdi.
Cumhuriyet Savcısı'nın esas hakkındaki mütalaasını okumasıyla başlayan duruşmada daha sonra Dursun Turan'a söz verildi. Eski savunmalarına katıldığını belirten Turan, HADEP'in açlık grevleri ile ilgisinin olmadığı yönündeki görüşünü yineledi. Ailelerin cezaevlerine dikkat çekmek amacıyla açlık grevi yaptıklarını, bunun planlı bir durum olmadığını kaydeden Turan, "Misafir olarak gelmişlerdi. Demokrasi ve barışın gelişmesini için açlık grevine başlıyoruz, deyince, biz de hayretler içinde kaldık" dedi. Turan'ın savunması ardından söz alan avukatlar, daha evvel yaptıkları savunmaya ekleyecek sözleri bulunmadığını ifade etti.
18 ceza, 29 beraat
Yargılamaya, kararı görüşmek üzere yarım saate yakın ara veren Mehmet Turgut Okyay başkanlığındaki mahkeme heyeti, ardından kararı açıkladı. Okyay, savcının mütalaasına uygun olarak, sanıklar Murat Bozlak, Ahmet Turan Demir, Kemal Bülbül, Dursun Turan, Bahattin Günel, Hüseyin Yılmaz, Emine Mısır, Ali Akgül, Rezzan Sümbül, Mehmet Emin Aras, Sevgi Önal, Sultan İzra, Cevdet Malgaz, Safiye Akalın, Ahmet Aydın, İlhan Aydın, Hüsamettin Avşar ve Şaize Zoroğlu'na TCK'nın 169'uncu maddesi uyarınca "PKK'ye yardım ve yataklık ettikleri" iddiasıyla 3'er yıl ağır hapis cezası verildiğini açıkladı.
Cezaların öncelikle, 3713 sayılı yasanın 5'inci maddesi uyarınca 1/2 oranında artırılarak cezanın 4 yıl 6 ay ağır hapse çıkartıldığını belirten Okyay, daha sonra mahkemede iyi hali düzenleyen TCK'nın 59'uncu maddesinin işletileceğini açıkladı. Okyay, tüm sanıklara verilen cezanın 3 yıl 9 ay ağır hapis olduğunu kaydetti. Sanıklardan 29'u ise beraat etti.
'Demokrasi yara aldı'
Sanık avukatlarından Yusuf Alataş mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada, kararla birlikte Türkiye'de demokrasinin yara aldığını söyledi. Müvekkillerinin her zaman sağduyuya çağrı yaptıklarını ve çoğulculuğu savunduklarını vurgulayan Alataş, kararı temyiz edeceklerini söyledi.
HADEP hakkında daha evvel açılan "bayrak" ve "takvim" davaları ise Ankara DGM'de sürüyor.
ÖNCEKİ HABER

Terörize et ve yönet!

SONRAKİ HABER

Başkanlar cezaevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa