24 Şubat 2000 22:00

Cesur öğretmen ve 50 kemancı

Bugün gösterime giren "50 Cesur Kemancı-Music Of The Heart" isimli filmde Meryl Streep'in canlandırdığı Roberta Guaspari'nin yaşamı...

Paylaş
Cesur öğretmen ve 50 kemancı
Bugün gösterime giren "50 Cesur Kemancı-Music Of The Heart" isimli filmde Meryl Streep'in canlandırdığı Roberta Guaspari'nin yaşamı, kocasının kendisini iki çocuğuyla bırakıp terketmesiyle sarsılır. Roberta evliyken kocası ve çocukları uğruna kendi işini de feda etmiştir. Kocası donanmada çalıştığından, hiç bir zaman sürekli bir iş sahibi olamamıştır. Ayrılığın ardından, kendi kurallarının geçerli olduğu bir hayat yaratmak için çabalamaya başlar. Önce bir özellikle bir kadın için güçlüklerle dolu olan Doğu Harlem'e taşınır. Sonunda beklediği fırsat eline geçer ve keman dersi verme imkanı bulur. Ancak bu konuda ciddi bir tecrübesi yoktur. Elinde olan tek yeteneği kararlılığı ve kemanlarıdır. Başlangıçta çocuklar, veliler ve okul müdürü Roberta'ya oldukça kaygılı yaklaşır. Ancak Roberta işini iyi yapar ve öğrencileri oldukça sofistike ve başarılı bir müzik ortaya koyarlar. Her geçen yıl sınıfından daha fazla sayıda öğrenci müzik alanında başarılı olmaktadır. Zaman Roberta'ya öğrecileriyle daha güçlü iletişim kurmayı da öğretir.
10 yıl böylesi başarılarla geçtikten sonra, Roberta'yı yeni bir güçlük beklemektedir. Okul yönetimi Roberta'ya ayrılan ödeneği kesmeye karar verir. Ancak filmin kahramanı arkadaşlarının ve toplumun desteğiyle bu pürüzün de üstesinden gelmeyi başaracaktır. "İstiyorsan yapabilirsin" sloganıyla özetlenebilecek bir Amerikan girişimciliğinin övüldüğü filmin feminist bir bakış açısı var.
ÖNCEKİ HABER

Aydaki Adam

SONRAKİ HABER

Terörize et ve yönet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa