24 Şubat 2000 22:00

Kalıcı konut sorunu çözüm bekliyor

17 Ağustos İzmit depreminde büyük yıkıma uğrayan Kocaeli, Sakarya, Gölcük ve Yalova'da kalıcı konutların yapılacağı alanlar nihayet belirlendi.

Paylaş
Kalıcı konut sorunu çözüm bekliyor
Muzaffer Özkurt
Marmara depremi sonrası ağır hasar gören Kocaeli, Sakarya, Gölcük ve Yalova'da kalıcı konutların yapılacağı araziler belirlenirken, Düzce, Kaynaşlı ve Bolu'da halen hak sahipliği başvuruları devam ediyor. İzmit depreminde konutları yıkılan ya da ağır hasar gören kişilerin başvuruları sonucu, kalıcı konut ya da 6 milyar lira para yardımına hak kazananlar ise henüz kesin olarak belirlenmedi.
Bölgede, 17 Ağustos depreminin üzerinden yaklaşık 5 ay geçtikten sonra zemin etütleri yapılmaya başlanmış, ancak çalışmalar tamamlanmamıştı.
En fazla iki kat
Gazetemize açıklama yapan Marmara Afet İnşaat Genel Koordinatörü Ali Toklu, Sakarya ve Kocaeli'de kalıcı konut yapılacak olan yerlerin belirlendiğini söyledi. Kocaeli'de kalıcı konut için zemin etütleri sonrası Gündoğdu mevkiinin uygun görüldüğünü dile getiren Toklu, Sakarya'da ise Karaman köyü civarının seçildiğini belirtti. Bu bölgelerde sağlam zeminli arsa bulmakta güçlük çekildiğini anlatan Toklu, seçilen arazilerin büyük kısmının özel mülke ait olduğunu belirterek, sıranın kıymet tespiti işlemine geldiğini kaydetti. Ali Toklu, bu bölgelere yapılacak evlerin büyük kısmının zemin artı iki kat olacağını, zemini uygun olan yerlerde ise üç ve beş katlı yapılara da izin verileceğini ifade etti.
Sakaryada talep arttı
Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Sakarya'da, kalıcı konut için başvuran hak sahibi sayısı 5748'e yükseldi ve bu sayı sürekli artıyor. Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü yetkilileri, başvurulardaki artışı, 'hak sahipliği başvuru süresi'nin bitmesine karşın, yanlış tercih yaptığını düşünenler ile çeşitli nedenlerle başvuruda bulunamayan hak sahiplerine tanınan kolaylıklara bağlıyor.
Bu başvurulara paralel olarak, konutlarını kendileri yapmak üzere 6 milyar ve 3 milyar liralık kredi başvurusunda bulunanların sayısı da 7800'den 6545'e düştü. İşyerleri ağır hasarlı ve yıkık olan 1332 hak sahibi ile orta hasarlı olan 966 hak sahibi de, kendilerine sağlanan kredilerden yararlanmak üzere başvuruda bulundu.
Gölcük'teki son durum
Gölcükte ise kalıcı konutlar için Gözlementepe ile Şirinörgünsaraylı köyü arasındaki bir bölge seçildi. Kaymakam Adem Karahasanoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, kendilerine yapılan 8960 başvurudan, 6591'inin kalıcı konut, 1001'inin de ev talebini içerdiğini söyledi. Ev yapmak isteyenlere parça parça kredi verileceğini anlatan kaymakam Karahasanoğlu, "Ev yapacaksan, belediyenin teknik elemanları geliyor inceliyor. Su basmanı bitene kadar kredi veriliyor. Daha sonra inşaatın sırasına göre örneğin kaba sıva için kredi veriliyor" dedi. 1368 kişinin 6 milyar liralık ev kredisi için başvurduğunu kaydeden kaymakam Karahasanoğlu, 1371 kişinin de işyeri için kredi talebinde bulunduğunu belirtti. Kaymakam, onarım yardımı için başvuruda bulunanların sayısının ise 5116'ya ulaştığını söyledi.
Yalova'da 12 bölge belirlendi
Yalova'da da, kalıcı konutların yapılacağı bölgeler depremin üzerinden oldukça uzun bir zaman geçtikten sonra tespit edildi. Yalova İl Bayındırlık Müdür Yardımcısı Sebahattin Bilyay gazetemize, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca görevlendirilen ekiplerin çalışmalarını tamamladıkları ve kalıcı konutların yapılacağı 12 bölgenin belirlendiği bilgisini verdi. Bakanlıktan gelecek ayrı bir ekibin de, bölgelere kaçar adet konut yapılacağını belirleyeceğini kaydeden Bilyay, Yalova'da kalıcı konutların 80'er metrekare olarak yapımının düşünüldüğünü bildirdi. Bilyay'ın verdiği bilgiye göre, Yalova'da yaptırılacak kalıcı konutlar için uygun bulunan bölgeler şunlar: Soğucak, Kaytazdere, Çiftlikköy, Taşköprü, Tavşanlı, Koruköy, Çınarcık, Termal, Akköy, Esenköy, Kadıköy ve Kocadere.
Başvurular sürüyor
Düzce, Bolu ve Kaynışlı'da ise henüz hak sahiplerinin belirlenmesi için yapılan başvurular alınıyor. Ancak önümüzdeki günlerde burularda da kalıcı konut yerlerinin belirlenmesinin tamamlanması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Terörle ülke yönetilemez!

SONRAKİ HABER

Meral ve Uslu patronlarla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...