24 Şubat 2000 22:00

Bakü-Ceyhan net değil

Bakü-Ceyhan hattı hâlâ netlik kazanmadı. Yeterli düzeyde petrol bulunduğu ve bulunsa bile projenin tamamlanabileceği yönünde...

Paylaş
Bakü-Ceyhan net değil
Bakü-Ceyhan hattı hâlâ netlik kazanmadı. Yeterli düzeyde petrol bulunduğu ve bulunsa bile projenin tamamlanabileceği yönünde ciddi tartışmalar sürüyor. Önceki gün Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)'nde yapılan panelde de bu sorulara cevap arandı.
Panel öncesi bir konuşma yapan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özgümüş, Türkiye'nin uzun vadeli bir enerji politikasının bulunmadığına dikkat çekti. Ayrıca Azerbaycan'da yeterli petrolün bulunduğu konusunda kuşkuları olduğunu dile getiren Özgümüş, projenin ne zaman hayata geçeceğinin de belli olmadığını ve bu nedenle bölgede heyecan yaratmadığını söyledi. "Proje tamamlansa bile boru hattından yıllık 50 milyon ton petrol taşınması hedefleniyor" diyen Özgümüş, Azerbaycan'da bu kadar petrol bulunmadığını vurguladı.
BOTAŞ Genel Müdürlüğü Proje Daire Başkanı Ali Balta ise bölgede yeterli petrol olduğunu savundu. Balta, Hazar Bölgesi'nin Ortadoğu'dan sonra en çok petrol rezervlerine sahip olduğunu, ABD'nin yaptığı araştırmalara göre, Hazar'da 350 milyon ton ihraç edilebilecek petrolün var olduğunu belirtti.
Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler sunan Balta, projenin önemli bir yatırım olduğunu ve 2004 yılına kadar tamamlanacağını iddia etti. Boru hattı ile petrol getirilse bile bu petrolun nereye gideceği konusunda sorunların olduğunu söyleyen ALARKO Şirketler Topluluğu Başkanı Üzeyir Garih de, Avrupa'nın artan bir petrol ihtiyacının bulunmadığını ifade etti. Petrolde esas sorunun pazar sorunu olduğunu, nereye satılması gerektiğinin netleşmesi gerektiğini ifade eden Garih, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların temel nedenin "enerji" olduğunu ve dünyada petrol sahalarının hepsinin bir sahibi bulunduğunun altını çizdi.
ÖNCEKİ HABER

SSK'nın tasfiyesi

SONRAKİ HABER

Türk-İş SSK'ya 'başkanlık sistemi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa