24 Şubat 2000 22:00

İlaç tüketiminde ölümcül uçurum

Azgelişmiş ve emperyalizme bağımlı ülkelerde onbinlerce kanser hastası tedavi için ilaç bulamadıkları için can verirken...

Paylaş
İlaç tüketiminde ölümcül uçurum
Azgelişmiş ve emperyalizme bağımlı ülkelerde onbinlerce kanser hastası tedavi için ilaç bulamadıkları için can verirken, sanayileşmiş ülkelerde ilaç tüketiminin patlama noktasında olduğuna dikkat çekildi. BM'ye bağlı Uluslararası Uyuşturucu Kontrolü Örgütü (OICS) tarafından önceki gün yayınlanan raporda, hastaların acılarını dindirecek ilaçları almalarına engel olan ekonomik etkenlerin altı çizildi. OICS Başkanı Lourenco Martins raporun yayınlanması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, "Gelişmekte olan ülkelerde acıyı hafifletecek ilaçlara acilen ihtiyaç varken, gelişmiş ülkelerde ağrı kesici ve sakinleştirici gibi birçok ilacın sık sıkkullanma tarihi geçiyor" dedi.
Raporda, bir ülkenin yeterli miktarda teskin edici ilaç edinmesinin, o ülkenin ekonomik gücüne bağlı olduğu kaydedildi. Kanser oranının yüksek olduğu Macaristan, Estonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin, ağrı kesici olarak afyonlu ilaçların en az kullanıldığı ülkeler arasında bulunduğu, Hindistan, Türkiye ve İran'ın da benzer durumda olduğuna dikkat çekildi. Avustralya, ABD, Fransa, İngiltere gibi zengin ülkelerin ise bu tür ilaçların en çok tüketildiği ülkeler arasında bulunduğu belirtildi.
Kişi başına düşen gelir oranı yüksek olan S. Arabistan, Bahamalar, Kuveyt, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, G. Kore ve Singapur'da da ağrı giderici ilaçların az kullanıldığı kaydedildi. Bu tür ilaçların az kullanılmasına bazı sıkı tedbirlerin, idari prosedürlerin ve sağlık uzmanlarının yetersiz eğitiminin neden olduğu belirtildi.
Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü, 2015 yılına kadar her yıl 15 bin yeni kanser vakasının üçte ikisinin gelişmekte olan ülkelerde görüleceğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Amerika'nın İran politikası

SONRAKİ HABER

SSK'nın tasfiyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...