24 Şubat 2000 22:00

Amerika'nın İran politikası

   şimdilik değişmiyor

Paylaş
Amerika'nın İran politikası
     şimdilik değişmiyor
ABD, İran'da 18 Şubat'ta yapılan Meclis seçimlerini reform yanlılarının kazanmasına karşın Tahran'a yönelik politikasında kısa dönemde değişiklik olmayacağına işaret ederek, İran'a Dünya Bankası kredisi verilmesine karşı çıktı.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü James Rubin, İran'ın ABD'nin hazırladığı "terörizme destek veren ülkeler" listesinde yer aldığını hatırlatarak, "Dünya Bankası'nın yönetim kuruluna, İran'a kredi açılması yolunda bir öneri gelmesi halinde buna karşı çıkacağız" dedi.
Bekle-gör politikası
Seçim sonuçlarının İran'da "açıklık ve dünyayla bağlantı kurma" yolunda güçlü bir işaret verdiğini, ancak bu konudaki gelişmelerin beklenmesi gerektiğini söyleyen Rubin, İran'ın terörizm, kitle imha silahları ve Ortadoğu konularındaki tutumunda değişiklik meydana gelmedikçe, ABD'nin de Tahran'a yönelik politikalarında temel farklılık olmayacağını ifade etti.
CIA'den füze raporu
Öte yandan, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından hazırlanan bir raporda, İran'ın geliştirdiği 1300 kilometre menzilli füzelerin İsrail'i vurabilecek güçte olduğu vurgulandı.
NBC televizyonunun haberine göre, CIA raporunda, İran ile Suriye'nin daha gelişkin karadan karaya atılan füzeler yapma konusunda işbirliğini ilerlettiği belirtildi.
Raporda, İran'ın füze çabalarının hem Çin, hem de Rusya tarafından teknolojik açıdan desteklendiğine işaret edildi ve Tahran'ın nükleer, biyolojik ve kimyasal silah kapasitesini de ilerletmeye çalıştığı anlatıldı.
The Washington Post gazetesine konuşan bir Amerikalı yetkili de, İran'ın Ortadoğu'daki Amerikancı "barış" sürecini sabote etmeye yönelik çabaları ve terörizme desteğinin sürdüğünü belirtti.
Yaptırım tartışması
Bu arada, ABD Senatosu'nda İran'ın kitle imha silahları geliştirmesine yardım eden ülkelere ekonomik yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı tartışılmaya başlandı. Tasarının kabulü halinde, Başkan Bill Clinton ve sonraki başkanlar, her 6 ayda bir Kongre'ye İran'ın silahlanma faaliyetleriyle ilgili rapor gönderme yükümlülüğünü üstlenecek. Bu rapor doğrultusunda Kongre, İran'ın kitle imha silahları geliştirmesine yardım eden ülkelere yaptırım uygulanmasını talep edebilecek. Söz konusu tasarıyla Rusya ve Çin'in hedef alındığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Echelon'un bir kulağı Türkiye'de!

SONRAKİ HABER

İlaç tüketiminde ölümcül uçurum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...