23 Şubat 2000 22:00

İşçi inisiyatifini koyuyor

Konfederasyonların saldırılara sessiz kalması karşısında harekete geçen yerel işçi platformları, eylem kararları alıyor.

Paylaş
İşçi inisiyatifini koyuyor
İşçi ve emekçiler, hükümetin IMF ve Dünya Bankası'nın emirleriyle sürdürdüğü saldırı politikalarına karşı eyleme geçiyor. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'na bağlı işyeri temsilcileri, hak alıcı eylemler örgütleyecek. Bu amaçla; işyerlerinde ve fabrikalarda geniş bir aydınlatma faaliyetinin yürütülmesi ve komitelerin oluşturulması da kararlaştırıldı. İşçiler, eylemlerin protestoculuktan çıkarılıp, sendika bürokrasisini etkisizleştiren bir zemine oturtulmasını istediler.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'nun önceki gün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde toplanan Ortak Temsilciler Kurulu sonuç bildirgesi açıklandı. 200'ü aşkın işyeri temsilcisinin katıldığı toplantıda söz alan işyeri temsilcilerinin düşünce ve önerileri doğrultusunda bir dizi eylem kararı alındı.
Dayanışma sağlanacak
Toplantıda yapılan tartışma ve öneriler sonucunda hazırlanan sonuç bildirgesinde, IMF, Dünya Bankası ve yerli işbirlikçilerinin işçi ve emekçilere karşı yürüttükleri saldırılara karşı geniş bir aydınlatma faaliyeti yürütülmesi, kalıcı ve hak alıcı eylemlere hazırlanması gerektiği vurgulandı. Metal sektöründe, IMF'nin dayatmaları doğrultusunda gündeme getirilen esnek çalışmanın ve belediyelerde sıfır zam ya da yüzde 25 gibi dayatmaların kabul edilemeyeceği belirtilen bildirgede, bu dayatmalara karşı ciddi dayanışma eylemlerinin yapılmasının önemine dikkat çekildi.
Ne pahasına olursa...
Telekom, SSK, Sümerbank, Petrol Ofisi, POAŞ, TÜPRAŞ, demir-çelik, enerji ve diğer işkollarındaki kurumların özelleştirilmesi girişimlerine karşı, "beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın" mantığından vaz geçilmesi istenen bildirgede, özelleştirmelerle ilgili dayanışma eylemlerinin yapılması konusunda fikir birliği sağlandığı açıklandı.
Alınan kararların "ne pahasına olursa olsun" hayata geçirileceği vurgulanan bildirgede, başta KESK Şubeler Platformu olmak üzere, mücadeleden yana olan diğer bütün sendika, kitle örgütü ve siyasi partilere çağrı yapılarak, eylemlerin ortaklaştırılmasının sağlanmasının kararlaştırıldığı da bildirildi.
OHAL kaldırılsın
Toplantıda ayrıca Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde gerçekleşen katliamın görüleceği davaya giden emekçilerin Ankara'ya sokulmaması da kınanırken, katliama maruz kalanların değil yapanların cezalandırılması istendi.
Sendika uzmanı Süleyman Yeter'i işkencede katleden polislerin tutuklanması ve cezalandırılmasının da talep edildiği bildirgede, HADEP'li Diyarbakır, Siirt ve Bingöl belediye başkanlarının gözaltına alınmasının halkın iradesine karşı takınılmış antidemokratik bir tutum olduğu belirtilerek, bölgede yıllardır süren Olağanüstü Hal uygulamasına son verilmesi talep edildi.
ÖNCEKİ HABER

Çiller: 'Yılmaz kriz avcısı'

SONRAKİ HABER

Alınan kararlar ve eylem takvimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...