22 Şubat 2000 22:00

Diyarbakır'da polis terörü

Gözaltındaki HADEP'li belediye başkanlarıyla dayanışma içinde olduklarını göstermek için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Siirt Belediyesi'ni...

Paylaş
Diyarbakır'da polis terörü
HADEP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Siirt Belediye Başkanı Selim Özalp ve Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan'ın gözaltına alınmasını protesto etmek için belediyeyi ziyaret etmek isteyenler, Diyarbakır ve Siirt'te polis tarafından engellendi. Diyarbakır'da caddelerde ve ara sokaklarda eylem yapmaya başlayan ve yürüyüşe geçen gruplara, polis vahşice saldırdı. Yaralananların olduğu saldırılarda 300'e yakın kişi gözaltına alındı.
HADEP'li belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından HADEP Diyarbakır İl Başkanı Ali Ürküt'ün "Her gün belediyeyi ziyaret edeceğiz" şeklindeki çağrısına uyan Diyarbakırlılar, dün de belediye önüne gitmek istedi. Ancak belediye binasının olduğu alana çıkan Pavyonlar Sokağı ile Lise ve Ali Emiri caddelerinde, sabah saatlerinden itibaren polis barikat kurdu. Bu caddelerden belediyenin önüne ulaşmak isteyen yüzlerce kişi, bulundukları yerlerde gruplar halinde eylemlere başladılar. Caddelerde ve ara sokaklarda "Baskılar bizi yıldıramaz", "Başkana özgürlük" sloganları atarak yürüyüşe geçen kitleyi dağıtmakta güçlük çeken polis, halkın üzerine motosikletlerini sürdü.
Pavyonlar Sokağı'ndan Dağkapı Meydanı'na çıkmak isteyen başka bir 250 kişilik grup ise, "Başkana özgürlük" sloganları atarak yürüyüşe geçti. Polisin yürüyüş sırasında cop ve kalaslarla saldırdığı kitle, Dağkapı Meydanı'na ulaşmayı başardı. Kitle, meydanda 100 kişilik bir grupla birleşerek Gazi Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçmek istedi. Burada da polisin saldırısına uğrayan kitle, Tekkapı'ya yönelerek eylemine Postane Caddesi üzerinde devam etti. Benzer gösteriler ve saldırılar diğer caddelerde ve ara sokaklarda da yaşandı. Birçok göstericinin gözaltına alındığı yürüyüşlerde, çok sayıda kişi de yaralandı. Gösteriler 13.30'a kadar sürdü.
Gözaltılar ve yaralılar
Saldırılar sırasında HADEP il yöneticileri Cemal Koçer ve Vahdettin Tayfur, HADEP Kayapınar Belde Başkanı Mehmet Uçar, HADEP Diyarbakır Merkez ilçe yöneticileri Mehmet Deviren ve Edip Yaşar ile 300'e yakın kişi gözaltına alındı. Yaralılardan ise Mecit Özen'in durumunun çok ağır olmasına rağmen gözaltına alındığı belirtildi. Kayapınar Belde Yöneticisi Reyhan Altın, HADEP üyeleri Halil Ayçin, Mehmet Nazlıer ve Nasibe Haran ise hastanede tedavi altına alındılar. Sayıları kesin olarak tespit edilmemekle birlikte hastanelerde çok sayıda yaralının bulunduğu belirtiliyor. Bu arada İbrahim Altun isimli belediye görevlisinin de belediyeye girerken sahte kimlik beyan ettiği iddia edilerek gözaltına alındığı bildirildi.
Emniyetin açıklaması
Belediye binası önünde gazetecilere açıklama yapan Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, halkın belediyeyi ziyaret etmesinin yasal olmadığını ileri sürerek, belediye yetkililerinin belediyeyi resmi bir kurumdan çıkararak siyasi arenaya çevirmekle suçladı. Okkan, bundan sonra bu tür ziyaretlere izin verilmeyeceğini belirterek, "Böyle belediye ziyareti olmaz. Köylerden, ilçelerden otobüslerle adam getiriyorlar. Belediye ziyaretleri örgütlü olmaz. bundan sonra belediye önünde eylem yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi.
Siirt'te 99 gözaltı
Öte yandan Siirt'te, belediye başkanlarının gözaltına alınmalarına tepki olarak yapılmak istenen basın açıklamasını engelleyen polis, 2'si sendika başkanı 99 kişiyi gözaltına aldı. Siirt Belediye Başkanı M. Selim Özalp'ın gözaltına alınmasını protesto amacıyla belediye binası önünde toplanan bir grup, basın açıklaması yapmak istedi. Gruba müdahale eden polis, aralarında Eğitim-Sen Siirt Şube Başkanı Şahin Kayıkçı, Sosyal-Sen Siirt Şube Başkanı İbrahim Şahin ile Eğitim-Sen Şube Sekreteri Abdülhakim Yıldır'ın da bulunduğu 99 kişiyi, "izinsiz açıklama ve gösteri" yaptıkları iddiasıyla gözaltına aldı.
İtiraz reddedildi
Bu arada, belediye başkanlarının gözaltına alınmalarının hukuka uygun olmadığını belirten Diyarbakır Barosu avukatlarından Sinan Tanrıkulu ve 8 avukat, Diyarbakır DGM Başsavcılığı'na itiraz dilekçesi verdi. Başvuruyu inceleyen 3 No'lu DGM Yedek Hakimliği, "Kolluk kuvvetlerinin haksız ve hukuka aykırı yakalama ve gözaltında bulundurmasının söz konusu olmadığını" savunarak, itirazın reddine karar verdi.
Bugün savcılığa çıkarılacaklar
Diyarbakır Baro Başkanı Mustafa Özer, gazetemize yaptığı açıklamada, savcılıkla yaptıkları görüşmede savcının kendilerine, ek gözaltı süresi istemeyeceği yönünde bir açıklama yaptığını belirterek, bu durumda belediye başkanlarının bugün saat 15.00'te savcılığa çıkarılması gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Katliamda ikinci perde

SONRAKİ HABER

Yargı polislere dokunamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...