22 Şubat 2000 22:00

SASA ve Toros Gübre'de

   uyuşmazlık tutanağı

Paylaş
SASA ve Toros Gübre'de
     uyuşmazlık tutanağı
Halil İmrek
Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun işçiye yüzde 25 verilmesinde ısrar etmesi ve işverenlerin de buna uyma çabaları, bu yılki TİS görüşmelerinde tıkanmalara neden oluyor. Adana'da sürdürülen TİS görüşmeleri çerçevesinde Çimento fabrikalarında ve Yüksel Tekstil'de imzalanan uyuşmazlık tutanağının ardından Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu SASA ve Toros Gübre'de de uyuşmazlık tutanağı imzalandı.
SASA (Suni Sentetik ve Elyaf Sanayi AŞ)'da örgütlü olan Petrol-İş Adana Şubesi'nin sürdürdüğü TİS görüşmeleri, 1 Ocak 2000-31 Aralık 2001 tarihleri arasındaki iki yılı kapsayacak. Sözleşme için şu ana kadar sadece bir oturum gerçekleşirken, yasal sürenin dolması üzerine uyuşmazlık tutanağı imzalandı.
SASA'da çalışan toplam 3500 işçiden 1851 işçinin faydalanacağı TİS'ten sendika yetkisinin kabul edilmediği ve işkolu yetki davası süren CP 6 bölümünde çalışan işçiler faydalanamayacak.
TİS taslağını oluşturan Petrol-İş'e işverenlerce herhangi bir teklif yapılmaması ve işverenlerin görüşme talebinde bulunmaması dikkati çekerken, görüşmelerin başlamış olduğu yasal sürenin dolması üzerine Petrol-İş Genel Merkezi tarafından uyuşmazlık tutanağı imzalanıldığı öğrenildi.
İşverenler görüşmüyor
Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, herhangi bir anlaşmazlıktan değil, işverenlerin bir türlü görüşmede bulunmamasından dolayı yasal süre gereği uyuşmazlık tutanağı imzalandığını belirtti. Ayrıca Petrol-İş'in örgütlü olduğu Toros Gübre'de de uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu belirten Kabaca, Toros Gübre'de idari 39 maddenin geçtiğini, ama esas olarak ücret artışı konusunda anlaşmazlık doğduğunu söyledi.
Uyuşmazlık sonucu 15 günlük bir arabulucu süresi olduğunu belirten Kabaca, arabulucunun anlaştıramadığına dair rapor tutup bakanlığa bildireceğini ve bakanlığın bu durumu kendilerine tebliğ ettiği andan itibaren 60 gün içinde grevin söz konusu olabileceğini vurguladı. İşverenlerin bu yılki sözleşmelerde umursamaz bir tavır sergilemeye çalıştıklarını belirten Kabaca, bunun bilinçli bir durum olduğunu işçileri ve onun sendikalarının taleplerini kırmaya ve onları psikolojik olarak etkilemeye yönelik bir tavır olduğunu söyledi. "Grev olasılığına karşı ne tür hazırlıklarınız var?" diye sorduğumuz Kabaca, semtlerde, mahallelerde işçileri bir araya getirmeye çalıştıklarını, işyerinde ise işçileri aydınlattıklarını, fabrikada nöbetçi ve grev komiteleri için hazırlık yaptıklarını, ayrıca SASA işçisinin grev konusunda belli bir deneyime sahip olduğunu ve yeni işçileri de bu sürece hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti.
Etkisiz sendika istiyorlar
İşverenlerin etkisiz bir sendika yaratma konusunda planlı hareket ettiklerine de değinen Kabaca, "Birçok işveren sendikaya karşı olmadığını söylüyor, sendika istediğini söylüyor. Ama 2000 işçinin olduğu bir işyerinde 500 sendikalı istiyor. Greve gitsen bile bir etki yaratamayacak, üretimin durmasını etkilemeyecek kadar güç olmanı istiyor. Adana'da birçok işyerinde yapılan da budur" diye konuştu.
Toros Gübre İşyeri Temsilcisi Nejdet Cildan ise sadece değişmesine gerek olmayan maddelerin geçtiğini, diğer maddelerin hepsinin durduğunu, işverenlerin birilerinin düşük ücretle anlaşma imzalamasını beklediklerini söyledi. Şu an TİS'lerde işverenlerin yaptığı uyuşmazlık, arabulucu gibi yasal prosedürü beklemek olduğunu hatırlatan Cildan, sendika olarak henüz TİS sürecinde nasıl bir politika yürütüleceği, ne tür hazırlıklar yapmak gerektiği konusunun de net olmadığını, yarın veya bir güne gelecek Petrol-İş genel başkanı ile bu durumu konuşacaklarını, TİS sürecini tartışıp bazı kararlar alacaklarını umduklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Sermayenin 'şeytan ittifakı'

SONRAKİ HABER

POAŞ kirli bir ihaledir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa