22 Şubat 2000 22:00

Ecevit'in açıklamaları

   İran'da tepki yarattı

Paylaş
Ecevit'in açıklamaları
     İran'da tepki yarattı
Başbakan Bülent Ecevit'in İran seçimleri ile ilgili olarak yaptığı "Tahran artık devrim ihraç etmeyecek" açıklaması, İran'da tepkilere yol açtı.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA, dünkü gazetelerinde Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in açıklamalarıyla ilgili yorumları yayınladı. Iran Daily gazetesinin, birinci sayfadan imzasız yayınlanan yorumunda, Ecevit'in dünkü konuşmaları kınandı. Yorumda Ecevit'in açıklamalarının "Türkiye'nin laik sistemi ile uyumlu olmasına rağmen, sadece görüş ifade etmenin ötesine geçtiği ve iyi komşuluk ilişkilerini ağır biçimde ihlal eden yanlış iddialar içerdiği" belirtildi.
Muhafazakâr Abbar gazetesinin başyazısında ise "Başbakan Ecevit'in ve Cem'in açıklamaları uluslararası hukukun en basit ilkelerine göre ülkemizin içişlerine açıkça müdahale sayılmaktadır" ifadesi kullanıldı. Yazıda, bölgedeki yorumcular ve basının İran'daki seçimde reformcuların zaferini, yanlış yorumladıkları savunuldu.
Ecevit, önceki günkü açıklamasında, "Türkiye'deki laiklik karşıtı çevrelerin artık İran'ı bir esin kaynağı olarak değerlendiremeyeceğini" söylemişti. Ecevit, İranlı kadınları ve çocukları kutlamıştı.
Batı memnun
Seçimlerde reformcuların beklenenin üzerindeki başarısına yönelik uluslararası tepkiler devam ediyor. Fransa hükümeti, reformcuların büyük başarı kazanmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne Gazeau-Secret, seçmenlerin büyük bir kısmının, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin politikalarını desteklediğini belirterek, yüksek katılımla böyle bir sonucun çıkmasının çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Lamberto Dini'nin, seçim sonuçlarının İran ve uluslararası toplum arasındaki diyaloğun düzelmesine, özellikle İtalya ve AB ile ilişkilere daha fazla katkıda bulunacağını söylediği" belirtildi. Açıklamada, Dini'nin mart ayı başında Tahran'ı ziyaret edeceği de kaydedildi.
AB Dönem Başkanı Portekiz, sonuçları, "reform yolunda olumlu bir adım" olarak niteledi. Portekiz Dışişleri Bakanı Jamie Gama, BAB ve NATO tarafından düzenlenen ortak askeri tatbikat nedeniyle yaptığı açıklamada, "Doğal olarak İran'da katedilecek çok yol var, ancak seçim sırasında halk tarafından verilen işaret, reformun sürdürülmesinin gerekliliği konusunda son derece önemlidir" dedi.
Gama, İran Dışişleri Bakanı'nın tarihi henüz belirlenmeyen, ancak yakında Lizbon'a yapacağı ziyaret sırasında İran'daki yeni durumun geniş bir şekilde ele alma fırsatı doğacağına işaret etti.
Alman hükümetinin de sonuçlardan memnun olduğu bildirildi. Rus hükümeti de, İran'da "demokratik süreci" güçlendirmesi ve daha fazla açıklık ortamı yaratmasını umduğunu bildirdi.
Arap ülkeleri sevindi
Arap parlamenterler, reformcuların başarısını memnuniyetle karşıladılar. Cezayir'de yapılan Arap Parlamenterler Birliği'ne katılan çeşitli ülkelerden delegeler, toplantının gündeminde yer almayan
seçimlerin ilk sonuçlarını değerlendirdiler. Mısırlı parlamenter Saad Memduh, "Reformcuların bu zaferi, İran'ın yalnızlığını kıracak ve Körfez komşularıyla, Arap dünyasıyla ilişkilerinde yardımcı olacaktır'' dedi. Cezayir'deki Nahdah Partisi'nden Mahmud Rabah da, "Modern İslami temsil eden reformistlerin zaferi, dışarda İslam'ın imajı açısından olumlu" açıklamasında bulundu. Iraklı parlamenter Hamad Yusuf Hamadi ise, diğer parlamenterlerin tersine, bu seçim sonuçlarının İran'ın Irak'la ve genelde Arap dünyasıyla ilişkilerini değiştireceğini sanmadığını söyledi.
Gazeteciye ölüm tehdidi
Öte yandan, seri siyasi cinayetler hakkındaki açıklamaları ve eski Cumhubaşkanı Haşimi Rafsancani'ye yönelik cesur tutumu nedeniyle dikkatleri çeken Gazeteci Ekber Genci, uzun süredir ölümle tehdit edildiğini açıkladı. Genci, Sobh-u Emruz gazetesinde yayınlanan röportajında, bir senedir mektup, telefon ve faksla ölüm tehditleri aldığını, ancak bunları ciddiye almadığını belirtti. Genci, bir ay önce güvenlik kaynaklarının kendisine, "seri cinayetleri işleyen çevrenin kendisini bir toplantı sırasında karışıklık yaratıp, kargaşadan yararlanarak bıçakla öldürme kararı aldığını" bildirdiklerini söyledi.
Cihat çağrısı
Bu arada, molla yanlısı Cumhuri İslami gazetesi, seçimlerde asıl zarar görenin din adamları olduğunu savunarak, din adamlarından birleşmelerini istedi. Gazetenin başyazısında, "Bir acı gerçek, özellikle ruhani topluluğu olmak üzere devrimin öncülerinin son yıllarda içine girdiği çatışmalardır. 6. meclis seçimlerinin aynasında görünen şey, bir kişiye ya da bir devrimci ruhani ve kanada değil, tamamen bu kümeye gelen darbedir" denildi. Din adamlarının "yeniden bulup el ele tutuşup Allah ve devrim için çalışmalarını" isteyen Cumhuri İslami, din adamlarını "kendi nefislerine karşı cihada" çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Filipinli emekçilerden ABD'ye öfke

SONRAKİ HABER

Sermayenin 'şeytan ittifakı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa