22 Şubat 2000 22:00

Filipinli emekçilerden ABD'ye öfke

Filipinler'de, ABD askeri tatbikatlarının tekrar başlamasını protesto eden binlerce emekçi, Vietnam Savaşı sırasında..

Paylaş
Filipinli emekçilerden ABD'ye öfke
Filipinler'de, ABD askeri tatbikatlarının tekrar başlamasını protesto eden binlerce emekçi, Vietnam Savaşı sırasında Amerikalı askerleri savaşa çağırmak için yapılan afişlerde kullanılan "Sam Amca"nın kuklasını yaktı. "ABD tatbikatlarına hayır" yazılı pankartlar taşıyan 3000 kişi, başkent Manila'dan Angeles kentine konvoylar halinde giderek, eski Amerikan üssünün önünde gösteri yaptı. Artık dünyanın dört bir yanında Amerikan saldırganlığını simgelemek için kullanılan ''Sam Amca''nın 3 metre boyundaki kuklasını da yaktılar. ABD, Filipinler'deki son askeri üssünü kapatmasının ardından üç yıl sonra, 1995'te, bu ülkedeki askeri tatbikatları askıya almıştı.
Ülkede ABD askerlerine karşı çıkılmasının bir nedeni de, askerlerin ülkede fuhuşu artırması. ABD-Filipinler ortak tatbikatı geçen ay başlamıştı ve 3 Mart'ta Manila'nın güney sahilindeki bir deniz saldırısıyla sona erecek.
İki ülke arasındaki bir diğer ilişki de Filipinler hükümetinin idam cezalarını iğneyle infaz etme yöntemini ABD'den ithal etmiş olması.
ÖNCEKİ HABER

ABD'de hayali demokrasi

SONRAKİ HABER

Ecevit'in açıklamaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...