22 Şubat 2000 22:00

ABD'de hayali demokrasi

"Demokrasi ve refahın ana yurdu" yaftalarıyla anılan ve tüm dünya ülkelerine insan hakları konusunda 'akıl satan' ABD'de ırkçı uygulamalar ve idam vahşetinin arkası kesilmiyor.

Paylaş
ABD'de hayali demokrasi
ABD'de tıbbi hatalar nedeniyle yılda 98 bin kişinin öldüğü bildirildi. Beyaz Saray'a yakın çevrelerden edinilen bilgilere göre, ABD Başkanı Bill Clinton bu konuda bir açıklama yapacak ve hastanelerden ciddi ve ölümcül hatalarını açıkça duyurmalarını isteyecek. Ancak Clinton'ın bu çağrısının geçerlilik kazanabilmesi için kongre tarafından da onaylanması gerekiyor. Beyaz Saray, tıbbi hataların önüne geçmek için böyle bir kampanya çağrısı yapılacağını ve hastanelerin gönüllü olarak buna katılmasının beklendiğini bildirdi.
ABD'de hastanelerin, ölümcül hatalarını bildirme zorunlulukları bulunmuyor. Clinton'ın çağrısının geçerlilik kazanması halinde hata kurbanı hastaların yakınlarının tazminat için avukatların yolunu tutması ve hastanelere karşı açılacak davaların olağanüstü artması sonucunu doğuracağı belirtiliyor.
Clinton'ın ortaya attığı yeni programa göre hastaneler son üç yıl içindeki ciddi hatalarını duyururken, hataya neden olan doktorların isimleri kamuya açıklanmayacak.
ABD'de en çok yapılan tıbbi hataların başında ameliyat hataları, yanlış teşhis, fazla dozaj ve yanlış ilaç kullanımının geldiği belirtiliyor.
Siyahlar ameliyat olmuyor
Irkçılık, ABD'nin sağlık politikalarına da yansıyor. Archives of Ophthalmology adlı dergide yayınlanan raporda, başta körlüğe neden olan Glaucoma hastalığı olmak üzere, kalp hastalıkları ile diz ve kalça sakatlıklarının tedavisinde siyahlara ayrım yapıldığı belirtildi. Kentucky Üniversitesi doktorlarından Richard Mills tarafından hazırlanan raporda, göz kuruluğuna ve göz sinirlerinin hasarına neden olarak kişiyi körlüğe kadar götüren Glaucoma hastalığının siyahlarda yüksek oranda görüldüğü, fakat ülkede bu hastalıktan ameliyat olan beyazların sayısının siyahlardan iki kat fazla olduğu açıklandı.
1991-1994 yılları arasında, 65 yaş civarında 160 bin 792 beyazın ameliyat edildiği, ameliyat edilen siyahların sayısının ise 30 bin 495 olduğu kaydedilen raporda, Glaucoma hastalığının siyahlarda beyazlara göre dört kat daha fazla ortaya çıktığı ifade edildi.
3 milyon ameliyat bekliyor
Raporda, 3 milyon ABD'linin Glaucoma hastası olduğu, ABD federal hükümetinin Glaucoma hastalığı için yılda 120 bin hastaya bir milyar dolar fon ayırdığı belirtildi.
Pilotların kalitesi düşüyormuş
ABD ordusunda görev yapan pilotların beceri ve performanslarında, önceki yıllar oranla önemli düşme yaşandığı bildirildi. ABD Senatosu'nca konuyla ilgili hazırlanan raporda, bu duruma neden olarak, savaş uçaklarının büyük çoğunluğunun artık eskimesi ve eğitim saatlerinin azaltılması gösterildi. Raporda, temel uçuş eğitimi verilen tesislerde öğretmen olarak görev yapan pilotların sayılarının da çok azaldığı, eğitim gören pilot adaylarının kullandığı uçakların bazıların da "modası geçmiş" olduğu belirtildi. Raporun silahlanmaya ayrılan bütçeninin artırılması için bir bahane olarak kullanılabileceği belirtiliyor.
Petrol zammına karşı eylem
ABD'de yüksek petrol fiyatları yüzünden sıkıntı çeken ülke genelindeki kamyonculardan yaklaşık 500 kadarının, protesto gösterisi düzenlemek üzere başkent Washington'a doğru yola çıktığı bildirildi. Gösteriyi düzenleyenler, Washington'da bugün 300 ile 500 arasında kamyoncunun petrol fiyatlarındaki artışı protesto etmesinin beklendiğini belirttiler. Washington polisinin de kamyoncuların trafiği tıkamaması için kent girişinde ve genelinde geniş önlemler aldığı belirtildi.
Yaşam standartı düşüyor
Protestoya katılacak olan Bill Dickens, petrol fiyatlarındaki artış yüzünden kamyonculara ödenen paranın 1970'li yıllardakine eşdeğer hale geldiğini söyledi.
Mallarını kamyonlarla taşıtan şirketlerin petrol fiyatındaki artıştan sonra aradaki farkı kamyonculara ödemek istemediğini belirten Dickens, pek çok çalışanın kamyonlarını park etmekten başka çare bulamadığını söyledi.
Eşi kamyoncu olan Jackquie Medaglia da petrol fiyatlarında son iki ayda meydana gelen fiyat artışlarından yakındı ve "İki ay önce 220 dolara gidilen mesafe için şu anda 500 dolar ödemek gerekiyor. Bu şartlarda iş yapmamak çok daha iyi" diye konuştu. Philadelphia'lı kamyoncu Chris Van Schaick ise, bir gün içinde petrol fiyatlarının üç kez yükseldiğine şahit olduklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Geleceği olmayan şehir...

SONRAKİ HABER

Filipinli emekçilerden ABD'ye öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa