21 Şubat 2000 22:00

Meral 'İşin şakası yok' dedi

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Kristal-İş'in Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada...

Paylaş
Meral 'İşin şakası yok' dedi
Kristal-İş'in Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, hükümeti uyararak, "İşin şakası yok. O Kızılay Meydanı'na bir daha milleti toplarsak, ordan kimse dağıtamaz onları ve onun hazırlığına doğru gidiyoruz" diye konuştu. Ancak Meral, "hükümete ne kadar süre tanıdıkları" sorusuna cevap vermedi.
Kristal-İş'in Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Genel Başkan Mustafa Bağçeci, sendikaların önündeki engellerden söz ederek, en büyük sorunlarının işgüvencesi olduğunu, işgüvencesi yokluğunun sendikaların örgütlenmesini engellediğini, çalışanların geleceklerini kararttığını söyledi. Sendikaların hızla üye kaybettiklerini kaydeden Bağçeci, "Pek çok sendikasız işyerinde örgütlenme çalışmamız oluyor. Ancak bunların yüzde 90'ında başarılı olamıyoruz. Sonuçta işten atılma oluyor. Bu nedenle Türk-İş'in öncelikli gündemi işgüvencesinin yasalaşması olmalıdır" dedi.
Türkiye'nin, 158 sayılı ILO sözleşmesini onaylamasına rağmen 8 yıldır işgüvencesini çıkarmayarak sözleşmenin gereğini yerine getirmediğini hatırlatan Bağçeci, Türk-İş olarak bu konuda ısrarlı çaba harcanması ve mücadele programı oluşturulmasını istedi. Bağçeci, "Eğer iş güvencesi sorununu çözemezsek sendikal hareketteki kanamayı durduramayız, güçlenemeyiz" uyarısında bulundu.
'Hükümet çok hata yaptı'
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de sermaye kesiminin hükümetin istikrar programını destekliyor görünerek, bir yandan da zamlara devam ettiğini söyledi.
Hükümetin bir yandan özelleştirme yaptığına, diğer yandan batan bankalara trilyonlar aktardığına dikkat çeken Meral, başbakanlık, TRT gibi devletin kurumlarında bile kaçak işçi çalıştırıldığını, taşeron mafyasının holdinglerin sağ kolu olduğunu ve devletin de buna göz yumduğunu ifade etti.
Bayram Meral, "Hükümet birçok defa yanlış yaptı. Birkaç defa daha yaparsa işin hiç şakası yok. O Kızılay Meydanı'na bir daha milleti toplarsak, ordan kimse dağıtamaz onları ve onun hazırlığına doğru gidiyoruz" diye konuştu. Zorunlu tasarruf konusuna da değinen Meral, "Paramızı istiyoruz" diyerek, Anayasa Mahkemesi'nin "isteyen parasını alır" şeklindeki kararını hatırlattı.
Hükümetin bireysel emeklilik konusunda da hata yapmak istediğini, bunun SSK'nın daha da batması, özel sigorta şirketlerine yeni kaynak aktarma anlamına geldiğini belirten Meral, "Türk-İş olarak hükümete ne kadar süre tanıyacakları" sorusu, üzerine Sivil İnisiyatif'in Başbakan'la görüşmesine katılmayacağını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Köşk hesaplaşması

SONRAKİ HABER

Şubeler Türk-İş'i zorluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...