20 Şubat 2000 22:00

Beşiktaş Belediyesi'nde de

   taşeronlaştırma gündemde

Paylaş
Beşiktaş Belediyesi'nde de
   taşeronlaştırma gündemde
Gökhan Biçici
Beşiktaş Belediyesi'nde de özelleştirme başladı. İstanbul'daki belediyeler arasında taşeronlaştırma yaşanmayan tek belediye olan Beşiktaş Belediyesi'nde, temizlik hizmetlerinin taşerona devredilmesine yönelik hazırlanan dosya, belediye encümeninin gündemine getirildi. Belediye encümeninin geçen perşembe günü yaptığı toplantıda gündeme gelen düzenlemeye göre, ilk etapta temizlik işlerinin gece vardiyası açılan bir ihaleyle özel bir firmaya verilecek. Ancak toplantıda ele alınan öneriye yönelik hazırlanan evrakların eksik olması nedeniyle dosya yeniden başkanlığa gönderildi. Gerekli hazırlıkları tamamlamaya çalışan başkanlığın dosyayı önümüzdeki günlerde yeniden encümene sunması bekleniyor.
Amaç, rant aktarmak
Sözleşme görüşmelerine birkaç gün kala apar topar hayata geçirilmeye çalışılan taşeronlaştırmanın, sendikasızlaştırma saldırısının bir parçası olduğunu dile getiren sendikacılar ve işçilerse, önceki gün düzenledikleri toplantıyla neler yapabileceklerini tartıştılar. Yaklaşık 400 işçinin katıldığı toplantıda toplusözleşme görüşmeleri de ele alındı.
Genel-İş Sendikası 4 No'lu Şube Başkanı Yakup Fidan, toplantıda yaptığı konuşmada, taşeronlaştırmanın, işçilerin sendikasızlaştırılmasını hedefleyen işverenlerin bir silahı olduğunu söyledi. Söz konusu girişimin halkın çıkarlarına da aykırı olduğunun bugüne kadar yaşanan özelleştirme deneyimleriyle ortaya çıktığını belirten Fidan, "Artık özelleştirmenin belediyelerde yarattığı sorunlar boyalı basının dahi gündemine girmişken ve Sarıyer, Bakırköy, Kartal, Maltepe gibi belediyelerde yaşanan sorunlar ortadayken, Beşiktaş'ı da özelleştirmeyi amaçlamaları yönetimdeki siyasi anlayışın kendi yandaşlarına kaynak aktarma kaygısından kaynaklanıyor" dedi.
'Ev ev gezeceğiz'
Belediye hizmetlerinin ticari bir faaliyet olmadığını vurgulayan Fidan, cuma gününden itibaren görüştükleri 22 mahalle muhtarından bir tekinin dahi bugüne kadar verilen temizlik hizmetlerinden şikâyetçi olmadığını hatırlattı. Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu'nu uyaran Yakup Fidan, özelleştirmede ısrar edilmesi durumunda işçilerle birlikte Beşiktaş çapında ciddi bir çalışma yürüteceklerini söyledi. Fidan, "Gerekirse ev ev gezeceğiz, bütün demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerle birlikte ortak oluşumlar oluşturarak Beşiktaş halkını aydınlatacağız, bildiriler, afişler vb araçları sonuna kadar kullanacağız" diye konuştu. Başarı dayanışmaya bağlı
Gerek toplusözleşmelerde, gerekse özelleştirmeye karşı mücadelede başarıya ulaşmanın sınıf dayanışmasını güçlendirmekten geçtiğini vurgulayan Fidan'ın "Mücadeleye var mısınız?" şeklindeki sorusu, işçiler tarafından, hep bir ağızdan "varız" diye yanıtlandı.
Yakup Fidan, bundan sonra yapacaklarıyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, bugün encümende yer alan 6 müdürle görüşeceklerini, daha sonra da sırasıyla siyasi partilerle ve başkan yardımcılarıyla görüşeceklerini kaydetti. "En son Başkan Namoğlu'yla görüşeceğiz" diyen Fidan, bu görüşmeden de sonuç alamamaları halinde çarşamba veya perşembe gününden itibaren kitle örgütleriyle bir araya gelerek harekete geçeceklerini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Beklemek, kabul etmektir

SONRAKİ HABER

2000 yılı TİS görüşmeleri başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...