20 Şubat 2000 22:00

DYP'de 'Demirel gelecek'e tepki

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yavuz, "Süleyman Demirel'in seçilememesi halinde partimizin başına geçme gibi bir tasarrufu da yoktur" dedi.

Paylaş
DYP'de 'Demirel gelecek'e tepki
Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yavuz, Süleyman Demirel'in tekrar cumhurbaşkanı seçilmesini samimiyetle istediklerini belirterek, "Kendisinin seçilememesi halinde partimizin başına geçme gibi bir tasarrufu da yoktur" dedi. Yavuz, düzenlediği basın toplantısında, herkesin bir cumhurbaşkanı adayı olduğunu belirterek, "Adaylar tek tek belirmeye başladı. Mesut Yılmaz'ın aday olacağını bugün partisinin genel başkan yardımcıları ifade ediyor. Biz de, bilgisiyle becerisiyle, dünyadaki tüm ülkelere kendini kabul ettiren cumhurbaşkanımızın bir beş yıl daha seçilmesinin doğru olacağını söylüyoruz" diye konuştu.
Yavuz, Demirel'in tekrar siyasete dönme ihtimali olup olmadığı yolundaki bir soruyu da şöyle cevapladı: "Bazı spekülasyonlar var. (DYP'de Cumhurbaşkanı yarın partinin başına geçer korkusu var) deniyor. DYP'nin lideri Çiller'dir. Genel başkanımızdır. Bizde genel başkanlık yarışı diye bir konu yoktur. Büyük kongrede bu konu kapanmıştır. Teşkilatlarımızla milletvekillerimizle liderimizin yanındayız." Yavuz, basında yer alan "Güniz Sokak'a dönme konusu" ile ilgili haberleri de yersiz bulduğunu ifade etti.
Çiller'den liderler turu
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, 24 Şubat Perşembe günü, cumhurbaşkanlarının 5'er yıllık dönemler halinde iki kez seçilebilmelerine olanak sağlayan Anayasa değişikliği teklifine yönelik olarak liderlerle görüşeceği bildirildi.
FP'den şartlı destek
FP Genel Başkanı Recai Kutan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini istediklerini belirterek, "Sayın Demirel'e halk da destek verirse, bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmasına sıcak bakıyorum" dedi. Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı sisteminin, kendilerinin tasvip ettiği bir sistem olmadığını kaydeden Kutan, "Bizdeki cumhurbaşkanı, ABD başkanının sahip olmadığı yetkilere sahiptir. Clinton, Senato'ya hesap verirken, bizim cumhurbaşkanlarımızın hesap verme gibi bir sorumluluğu yoktur. Bir tek vatana ihanetten hesap verirler. Cumhurbaşkanı hesap da vermelidir" diye konuştu.
Kutan, cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak kapatılan RP'nin eski genel başkanı Necmettin Erbakan'ın siyaset yasağının kalkması konusunda pazarlık yapmadıklarını ifade ederek, "Bu aklımızın ucundan bile geçmedi" diye konuştu.
Akbulut Meclis'e güveniyor
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut da, cumhurbaşkanlarının üst üste iki kez seçilebilmesine imkân sağlayan Anayasa değişikliğinin gerçekleşmemesi durumunda yeni cumhurbaşkanının Meclis içinden çıkacağını söyledi. Akbulut, resmi bir ziyaret için Çin'e giderken uçakta konuya ilişkin soruları cevaplandırdı. Dört parti liderinin cumhurbaşkanı seçimine ilişkin Anayasa değişikliğini gerçekleştireceklerini ifade ettiklerini hatırlatan Akbulut, "Dört lider bu şekilde hareket ediyorsa değişiklikten olumlu bir sonuç elde edilir" dedi. Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde bunun Demirel'in adaylığı için yapılacağını kaydeden Akbulut, "Başka aday çıkacağını zannetmiyorum. Aday çıksa bile onu sembolik olarak telakki etmek lazım" dedi.
BBP: Demirel sopa gösteriyor
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi meselesini Türkiye'nin gündemini meşgul eden "sanal gündem" olarak nitelendirerek cumhurbaşkanını halkın seçmesinden yana olduklarını belirtti. Yazıcıoğlu; "Demirel'in de siyaset yapma hakkı vardır. 6 kere gitmiş ve 7 kere gelmiş biri olarak belki ilk defa kendi iradesiyle siyaset yapacaksa bunda mahsur yoktur. Ancak kapalı kapılar arkasında pazarlık yaparak, tehdit ve şantajla siyaset yapmak değil, halka gidip açık ve şeffaf bir şekilde seçim anlayışını getirmeleri gerekir. Sayın Demirel, aba altından sopa gösteriyor. Yani 'Beni seçmezseniz, geri aşağıya inerim ve defterinizi dürerim' diyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

'Demokratik' Avrupa'da da

SONRAKİ HABER

Kutan: Bazen yutkunuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...