20 Şubat 2000 22:00

Avrupai demokrasi!

Diyarbakır, Bingöl ve Siirt Belediye başkanlarının, PKK'ye yardım ettikleri iddiasıyla gözaltına alınması Diyarbakır'da 1000 kişilik bir eylemle protesto edildi.

Paylaş
Avrupai demokrasi!
Başbakan Bülent Ecevit'in hedef göstermesinin ardından İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın emri ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Siirt Belediye Başkanı Selim Özalp ve Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan'ın gözaltına alınmaları protesto edildi. Dün sabah saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen yaklaşık 1000 kişi, gözaltına alınan belediye başkanlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti. Feridun, Özalp ve Karaaslan'ın DGM kararı ile gözaltına alınmaları siyasi parti ve sendika temsilcileri tarafından kınandı.
HADEP il, ilçe ve belde yöneticileri, belediye avukatları sendika yöneticilerinin de aralarında bulunduğu grup, sık sık zılgıt ve alkışlar eşliğinde gözaltıları protesto ederken, HADEP'li belediyelerin göreve geldiği 9 aylık süre içinde yoğunlaşan baskıların son bulmasını istedi.
Kitleye hitaben bir konuşma yapan, HADEP Diyarbakır İl Başkanı Ali Ürküt, belediye başkanlarının gözaltına alınmasından Başbakan Bülent Ecevit'in sorumlu olduğunu belirterek, "Başbakan Ecevit, hiç yapmaması gerektiği yerde belediye başkalarımızı hedef göstermiştir" dedi. HADEP'li belediyelerin fiili olarak baskı altına alındığını ifade eden Ürküt, "Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik'in gözaltına alınması, seçmenine ve kendisine destek veren halkına yönelik yapılan bir baskıdır. Herkes, bunu böyle bilsin"dedi.
'Soğukkanlılıkla takip edeceğiz'
Diyarbakır'ın yüzde 80'inin desteğini alan Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik'in, sokak ortasında apar topar gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ürküt sözlerini şöyle sürdürdü: "Antidemokratik, hiçbir kurala uymadan ev ve belediyenin aranması kabul edilemez. Aynı şey diğer belediye başkanları için de geçerlidir. Bunun birinci derecede sorumlusu Başbakan Ecevit'tir. Demokrasi, barış, ve hukuka biz sahip çıkacağız. Asla kimse bizi yıldıramaz. Provokasyonlara gelmeyeceğiz. Başkanlarımıza, belediyelerimize sonuna kadar sahip çakmak, onlara sonuna kadar destek vermek hepimizin görevidir. Bu aynı zamanda insanlık, barış ve demokrasi görevidir. Gelişmeleri hep birlikte soğukkanlılıkla takip edeceğiz". Ürküt'ün provokasyonlara gelmeden dağılmasını istediği kitleyle ufak tefek itişmeler olduysa da herhangi bir olay ya da gözaltı yaşanmadan protesto eylemi sona erdi.
Tantan'dan yorum yok!
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Van'da düzenlenen İç Güvenlik Toplantısı'nın son derece faydalı geçtiğini savunurken, HADEP'li belediye başkanlarının gözaltına alınmasına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. İç Güvenlik Toplantısı'na katılmak üzere önceki gün Van'a gelen İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ANAP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Tantan, İç Güvenlik Toplantısı'yla ilgili açıklamayı önceki gün yaptığını ve buna eklenecek bir şeyin olmadığını söyledi. Tantan, siyasi kimliği ile burada bulunduğunu, İç Güvenlik Toplantısı ile ilgili konuları başka bir zeminde anlatabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Diyarbakır ve Siirt Belediye başkanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapmayacağım. OHAL Bölge Valiliği konuyu basın açıklamasıyla kamuoyuna bildirdi. Toplantıda bölgenin güvenliği ile ilgili çalışmalar yapıldı. O çalışmalar içerisinde bölgenin güvenliğinin sağlanarak, onun beraberinde ekonomik hayatın diğer eğitim ve kültür olayının en iyi seviyeye getirilmesi için çalışmaların daha da süratlendirilmesi için karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu ve masaya yatırıldı. Son derece faydalı bir toplantı oldu." Tantan, "Hizbullah örgütünün takibi için özel bir birlik oluşturulmasının gündemde olup olmadığı" şeklindeki soruya ise "Bizden böyle bir şey çıkmadı. Böyle bir şeye de gerek yoktur. Güvenlik güçlerimiz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Türkiye'de hukuk varmış!
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, HADEP'li belediye başkanlarının gözaltına alınması ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Türkiye'de hak, hukuk vardır. Kimse endişe etmesin, kanuna aykırı bir iş yapmamışsa, kimseye bir şey yapmazlar. Ama yapmışsa hiç kimsenin imtiyazı yoktur başka türlü kanun devleti olmaz" dedi. Şanlıurfa Valiliği'ni ziyaret ederek, ilin sorunları hakkında bilgi alan Demirel, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Demirel bir gazetecinin "HADEP'li iki belediye başkanı gözaltına alındı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" şeklindeki sorusuna, "İş, adliye meselesi... Adliye meselesine ben nasıl karışayım. Türkiye'de hak, hukuk vardır. Kimse endişe etmesin. Kanuna aykırı bir iş yapmamışsa, kimseye bir şey yapmazlar. Ama yapmışsa hiç kimsenin imtiyazı yoktur başka türlü kanun devleti olmaz. Adliyeye intikal etmiş bir konu üzerinde konuşmam doğru olmaz" yanıtını verdi.
ÖNCEKİ HABER

SEKA yine özelleştirme gündeminde

SONRAKİ HABER

Emekçiler 'Yeter Artık' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...