20 Şubat 2000 22:00

Blair'in partisi tekellerle ortak

İngiltere'de iktidarda bulunan Tony Blair'ın İşçi Partisi'nin bazı büyük silah üreticisi şirketlerle güçlü ekonomik bağları olduğu ortaya çıktı.

Paylaş
Blair'in partisi tekellerle ortak
İngiltere'de iktidarda bulunan Tony Blair'ın İşçi Partisi'nin bazı büyük silah üreticisi şirketlerle güçlü ekonomik bağları olduğu ortaya çıktı. Silah Ticaretine Karşı Kampanya adlı kuruluş tarafından yayınlanan bir raporda, partinin British Aerospace (BAe) ve GEC şirketlerinde hisseleri bulunduğu belirtildi.
Özrü kabahatindan büyük
Kuruluşun yetkililerinden Rachel Harford, partinin silah şirketleri ile iş yapıyorken, iddia edildiği gibi insan haklarına da saygı gösteriyor olmasının mümkün olmadığını söyledi.
İngiltere Başbakanı geçtiğimiz ay Jane's Defence dergisine verdiği demeçte, hükümetin her gün masum insanların ölümüne yol açan silahların satışına karşı olduğunu savunmuştu.
Raporu yalanlayan İşçi Partisi sözcüsü, silah ticaretine karşı olmadıklarını da vurguladı. Sözcü, "Silah üretimine karşı değiliz. Dışarıda büyük ve kötü bir dünya var. Yüzbinlerce İngiliz'e iş veren şirketleri desteklemeye bir itirazım yoktur. Bunlar, İngiliz ekonomisi için önemli şirketlerdir ve bu şirketlerde hissemiz bulunması utanç verici bir durum değildir" dedi.
İngiltere, Endonezya'ya Avrupa'dan silah satışını engelleyen ambargonun kaldırılmasında etkili olmuş ve en son geçtiğimiz ay, Tony Blair, Zimbabve'ye silah satışını sürdüreceklerini açıklamıştı. Muhafazakâr partili Savunma Bakanlığı Sözcüsü Duncan-Smith ise, önceki gece yaptığı açıklamada işçi Partis'nin çifte standart uyguladığını ifade etti. '
Geçtiğimiz yıl silah üretimini bırakan GEC'in ismi Marconi, British Aerospace'in ise BAe Systems, olmuştu. BAe, bugün dünyanın en büyük silah tekellerinden biri. BAe şirketi Endonezya ve Zimbabve'ye Hawk jetleri satıyor ve Saddam Hüseyin, şirketin Augusto Pinochet ve eski Endonezya diktatörü Suharto ile 'iş ilişkileri' bulunuyor.
Partinin Türkiye'ye tank satışı ihalesine giren Vickers şirketinde de 30 bin hissesi vardı. Vickers'ın Rolls Royce'a satılmasının ardından, parti hisselerinin karşılığını nakit olarak aldı.
ÖNCEKİ HABER

Halk, çöplüğe karşı ayakta

SONRAKİ HABER

İstanbul'un 'gizli holdingi':

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...