19 Şubat 2000 22:00

Türk, Zana'ya ziyaret yasağını savundu

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun, Leyla Zana'yı ziyaret etmesine izin verilmeyişinin doğru olduğunu savundu.

Paylaş
Türk, Zana'ya ziyaret yasağını savundu
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Avrupa kanadının, tutuklu bulunan eski DEP Milletvekili Leyla Zana'yı ziyaret etmesine izin verilmeyişinin doğru olduğunu savunarak, isteğin siyasi boyutu bulunduğunu söyledi.
Hikmet Sami Türk, Trabzon'daki basın kuruluşlarının temsilcilerine, bakanlığının çalışmaları ve hazırlanan yasa tasarıları konusunda bilgi vererek, sorularını cevaplandırdı. Adalet Bakanlığı'nın halen 36 yasa tasarısı üzerinde çalıştığını ve bunlardan bir kısmının tamamlanarak Meclis'e sunulma aşamasına geldiğini belirten Hikmet Sami Türk, hücre tipi cezaevinin propagandasını yaparak, "Bütün imkânsızlıklara rağmen koğuş sisteminden kurtulmak için çaba sarf ediyoruz" dedi.
Türk, kapatılan DEP'in, Ankara Cezaevi'nde tutuklu bulunan milletvekilinin ziyaret edilmek istenmesine izin verilmeyişi konusundaki bir soruya, şu yanıtı verdi: "Bu her defasında problem olan bir konudur. Biz bu konunun yabancılar tarafından siyasi malzeme yapılmasını istemiyoruz.
Bunun için Dışişleri Bakanlığı'nın da görüşünü aldık. Çünkü bu, dış politikayı da ilgilendiren siyasi boyutu olan bir konudur. Bunun PKK'nın siyasallaşması sürecinde istismar edilebileceğinden kuşku duyduğumuzu söyledik. Bu nedenle görüşme talebini reddettik. Bu gezinin yapılmayarak, iptal edilmesinin böyle bir koşula bağlanması da kabul edilebilir değildir. Bunun dışında yasalar çerçevesinde Leyla Zana'nın ziyaret edilebilmesi için bir kısıtlama yoktur."
6 hakim inceleniyor
Hizbullah'ın yargıda hakim sempatizanları bulunduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de Adalet Bakanı Türk, şunları söyledi: "Bize gelen ihbarların hepsini, hangi yönde olursa olsun değerlendiriyoruz. Son zamanlarda Hizbullah ile ilgili ihbarlar var. Bunları dikkate alarak 4 hakim hakkında soruşturma, 2 hakim hakkında ise inceleme yapıyoruz. Bunlar henüz sonuçlanmadı. Müfettişlerin soruşturmalarının sonucuna göre gereken yapılacaktır."
ÖNCEKİ HABER

'Yeter Artık' mitingi bugün

SONRAKİ HABER

Haklarımızdan taviz vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...